Світан пролгнозує серйозний удар по чорноморському флоту РФ / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, Генштаб ЗСУ

У ЗСУ знову заговорили про заговорили про ракету "Нептун", за допомогою якої Україна у 2022 році потопила флагман російського Чорноморського флоту – крейсер "Москва". Військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан у коментарі 24 Каналу проаналізував ці заяви та спрогнозував подальші плани української армії.

Світан нагадав, що Україна вперше застосувала ракету "Нептун" по російському фрегату "Адмірал Ессен", який тоді був пошкоджений. Водночас, за його словами, зараз наші фахівці вдосконалили головку самонаведення, яка працює не лише по кораблях, а й по наземних цілях. Крім того, у ній застосовані інноваційні технології мало не на рівні штучного інтелекту.

Тож, зауважив Світан, це унікальна ракета, яка може сама вибирати цілі. Треба лише їй додати дальності. Зараз вона летить приблизно до 300 кілометрів, є можливість збільшити відстань до 500 кілометрів. Тоді вона зможе долетіти й до Кремля.

Відео дня

Він вважає, що розповідь командувача ВМС України Олексія Неїжпапи про різні раніше виконані завдання свідчить, що найближчим часом по Чорноморському флоту буде завдано досить серйозного удару. Це основне завдання наших Військово-Морських сил ЗСУ, командувачем яких він є.

Ракета "Нептун" - що відомо

Командувач Військово-морських сил Олексій Неїжпапа в інтерв'ю УП розповів подробиці про першу спробу застосування ракети "Нептун" - тоді було завдано удару по фрегату "Адмірал Ессен", хоча ракета не влучила прямо в ціль. 

А згодом після цього і більш успішне застосування - флагман Чорноморського флоту РФ, ракетний крейсер "Москва" було підбито кількома ракетами "Нептун". Удар спричинив детонацію боєкомплекту на борту. Судно буквально згоріло в морі - до того, як його спробували евакуювати. 

Вас також можуть зацікавити новини: