На думку експерта, Росія може накопичувати "Калібри" та "Шахеди" / фото wikimedia.org

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко після нічної атаки ворога по Одещині проаналізував, чому Росія зменшила застосування крилатих ракет "Калібр" та дронів-камікадзе.

Він зазначає, що сьогодні вночі українська ПВО відбила черговий комплексний ракетний удар, який РФ завдала по Україні. Зокрема, із трьох "Калібрів" збито два, із восьми дронів-камікадзе Shahed-136 знищено сім.

"Таким чином, з 1 по 27 червня росіяни вже використали в Україні 180 ракет різної номенклатури, з яких 19 – крилаті ракети морського базування "Калібр". Дивним чином, "Калібри" продовжують мати в обстрілах з боку окупантів незначний відсоток застосування, при тому, що їх виробництво лише трохи менше за Х-101/55", - зазначає експерт.

Відео дня

Він наводить порівняння: за червень по Україні окупанти випустили 131 ракету Х-101/555 і лише 19 "Калібрів". Коваленко вважає такий дисбаланс дивним. Тим більше, що сьогодні було випущено три "Калібри" в той час, як пускові носії цього озброєння розраховані на 4-6-8 одиниць.

"Не повний боєкомплект був заряджений? Але як таке можливо за, здавалося б, достатнього на сьогоднішній день накопичення бойового комплекту з урахуванням можливостей виробництва?", - розмірковує експерт.

Він також зазначає, що в червні окупанти запустили Україною 178 безпілотників Shahed-136, тоді як за аналогічний період у травні їх було застосовано 288 штук. Коваленко акцентує увагу на різниці та наголошує, що це відбувається на тлі того, що до Росії регулярно курсують іранські транспортники Іл-76ТД.

"Я бачу два варіанти. Щодо ракет - в даний час Росія або займається накопиченням БК КРМБ "Калібр" або має деякі проблеми з їх виробництвом або доставкою. За Shahed-136, аналогічно, можливе накопичення, або Іл-76ТД возять до Москви щось інше", - робить висновок Коваленко.

Нічна атака РФ на Україну - що відомо

Як повідомляв УНІАН, сьогодні уночі ворог завдав комбінований удар по Одещині - крилатими ракетами "Калібр" з акваторії Чорного моря та дронами-камікадзе. Атака відбулася під час грози, що ускладнило роботу української ППО. Однак два із трьох "Калібрів" вдалося збити.

Також у Повітряних силах зазначали, що вдалося знищити сім "Шахедів".

Як зазначив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, рейси з Ірану до Росії стали регулярними, а також не виключено, що зброю доставляють і морем. 

Вас також можуть зацікавити новини: