Окупанти зберігають фетиш на "святкові дати" / фото Генеральний штаб ЗСУ

У ніч на 13 січня російські окупанти продовжили "святковий" терор, завдавши черговий масований ракетний удар на так званий старий Новий рік. Як зазначає військовий експерт Олександр Коваленко, цей удар був передбачуваний, як і попередні - як за термінами нанесення, так і за номенклатурою, але все ж у нього були деякі особливості.

Експерт зазначив, що в ході даного удару російські окупанти знову застосували комбіновану номенклатуру ракетного озброєння, зокрема ракети Х-101/55/55, Х-47м2 "Кинджал", х-22/32, х-9м723 (ОТРК "Іскандер"). Також запускалися переналаштовані на удари по поверхні С-300 і ракети тактичної авіації. Як і в попередні рази, ракетному удару передував наліт дронів-камікадзе. Наліт не був масовим, але сконцентрувався на північному напрямку.

Дата нанесення удару

Цей удар був нанесений через п'ять днів після такого ж "святкового терору" на Різдво за хронологією РПЦ на 8 січня, а до цього удар був у післяноворічну ніч з 1 на 2 січня і напередодні Нового року – з 28 на 29 грудня 2023 р.

Відео дня

"Тобто, незалежно від кількості застосовуваних ракет, особливо авіаційної компоненти, час на перезавантаження для РОВ становить 4-5 днів", - зазначає Коваленко.

Таким чином, вважає він, окупанти підтвердили, що вони зберігають фетиш на дати і їх метою є підв'язувати ракетні удари і до святкових днів. Це не виключає загрози на Водохреща, яке за традицією РПЦ буде 19 січня.

Які ракети застосовувалися

У той же час експерт звернув увагу на досить незвичний факт того, що при загальному зльоті 13 Ту-95МС застосовано за фактом було 6.

"З чого виникає цілком логічне запитання: навіщо потрібно було піднімати в повітря 13 літаків, якщо пуски здійснювали тільки 6. Або навіть якщо 11, то по одній ракеті на борт, який за тактико-технічними характеристиками здатний нести вісім ракет? Тобто, замість 48 або 88 ракет – 12. Відволікаючий маневр і розосередження уваги? Вельми сумнівно - з урахуванням того, що 11 літаків злітали з аеродрому "Оленья", а два з "Енгельса", - задається питанням експерт.

На його думку, не виключено, що 7 бортів, які не відстрілялися, можуть бути застосовані найближчим часом для пусків з метою скорочення паузи між ударами.

Крім того, він звернув увагу на обмежений боєкомплект ракет Х-101/555/55, який був використаний під час цього удару. І це, як вважає Коваленко, підтверджує перехід росіян на практику застосування цих ракет у меншій кількості через їх обмежені накопичені запаси.

Також застосування КРМБ "Калібр" зараз ускладнене, оскільки в Новоросійську, куди втекла Чорноморська флотилія з Севастополя, не облаштована інфраструктура для обслуговування і зберігання ракет цього типу.

"А тому КРМБ "Калібр", яких тільки з 25 вересня по 13 січня могло бути вироблено понад 220 одиниць, поки не можуть стати повноцінною компенсацією Х-101/555/55 в ході ударів по Україні", - зазначає експерт.

 "Також на себе звертає увагу почастішання застосування Х-47М2 "Кинджал". З початку "святкового" ракетного терору було використано 20 ракет даного типу. Зазначу, що це не говорить про нарощування їх виробництва, оскільки це найскладніша і найдорожча у виробництві ракета з вельми трудомістким і тривалим циклом випуску готового виробу. З іншого боку, такі складні для перехоплення цілі як Х-47М2 "Кинджал", а також ракети 9М723 і Х-22/32, РОВ в останні рази запускали не по Києву та Київській області, а по областях, абсолютно незахищених від балістичних загроз. Іншими словами, росіяни поки навіть не пробують пробити київську ППО, зосередившись по гарантовано вразливим містам", - зазначає Коваленко.

Також експерт звертає увагу на ще одну важливу деталь - вперше за довгий час Івано-Франківськ став ціллю для ракетного удару.

"Західна Україна рідко стає метою для ракетних ударів і нальотів Shahed-131/136 і не виключено, що цього разу така спроба могла стати результатом наміру росіян виявити місце майбутньої дислокації F-16 і завдати по ньому удару на випередження", - вважає він.

Сьогоднішній ракетний Удар по Україні - що відомо

У ніч на 13 січня і рано вранці Росія в черговий раз завдала ракетного удару по Україні. Ворог застосував крилаті, аеробалістичні, балістичні, авіаційні, зенітні керовані ракети та ударні БпЛА. Всього було зафіксовано 40 засобів повітряного нападу противника. ЗСУ змогли знищити 8 ракет, проте уточнили, що інші пропущені цілі не досягли мети. 

У зв'язку з ракетною атакою РФ у Польщі вранці піднімали в небо авіацію і привели в готовність наземні системи ППО.

Вас також можуть зацікавити новини: