Артем Ракітін прокоментував мобілізацію в Україні / скріншот з відео "Суспільного"

Військовослужбовець спецпідрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України "Артан" Артем Ракітін, який зараз проходить реабілітацію, поділився думками про ухилянтів, жінок у війську та мобілізацію вʼязнів. 

В інтервʼю "Суспільному" він порадив чоловікам ходити не в кальянні, а піти до якоїсь школи, де навчать медицини тощо: "Пацани, я вам відверто кажу, не робіть собі… Не знаю, не в кальянні ходіть, куріть, це з усього серця, а знайдіть якусь мобілізаційну школу, яка проводить медицину, ходіть туди. Не на кальян ходіть, не з дівчиною в кафе, а краще з дівчиною приходьте на медичні якісь курси, щоб вам дали автомат у руки потримати, що є багато видів різних автоматів навіть, я не знаю. У мене навіть дитина вже навчилася розбиратися".

Він також прокоментував законопроект про мобілізацію, який зараз активно обговорюють в інформаціному просторі. За його словами, ухилянтів "реально багато".

Відео дня

"Треба набиратися хоробрості й ставати до лав ЗСУ, спецпідрозділу. Тому що в нашій країні, в наш час це наша країна потребує. Ми можемо втратити те, що ми сьогодні маємо, найдорожчого – це землі, свободи", – додав Ракітін. 

При цьому спецпризначенець виступив проти того, щоб жінки штурмували позиції. За його словами, їх можна ставити на забезпечення.

"Взагалі війна – не жіноча справа, але стояти в окопі зі мною штурмувати, ні. Крапка. Ні. Але є якісь питання, які можна перекинути на дівчат, щоб ці дівчата цим і займалися. По забезпеченню взагалі б дівчат поставив. У них би совість так не грала, коли б вони бачили хлопців, які прийшли з бойового і сказали: "Дай мені берці", вона б і свої віддала", – пояснив він свою точку зору. 

Натомість участь вʼязнів у війні з окупантами він підтримав. Ракітін наголосив, що воювати – діло непросте, і не кожен на це наважиться. 

"У мене, наприклад, молодший брат зараз позбавлений волі. Він прагне на службу і готовий обороняти. Так, я вважаю, так. Є які навпаки – СЗЧшники (самовільне залишення частини, – ред.), вони не готові воювати, готові сісти у в'язницю, а ті, які готові – звісно, на фронт потрібні. Якщо є якісь козаки, тигри, вони ж позбавлені волі не просто так, звісно. Я вважаю, що не те що там, як Пригожин починав, кров'ю готові захистити Батьківщину, ні. Якщо чувак готовий, якщо пацан там якийсь готовий воювати. Слухайте, воювати – це непросте діло, не в кожного є яйця воювати. Я вважаю, так", – додав спецпризначенець ГУР.

Мобілізація в Україні: що кажуть військові

Екс-командир роти батальйону "Айдар", ветеран російсько-української війни Євген Дикий вважає, що Україні потрібно швидко ухвалювати законопроект про мобілізацію. За його словами, опцій небагато – або мобілізація, або окупація.

Своєю чергою командир розвідувального взводу 28-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України Валід Ю. (позивний "Крим") говорить, що якщо мобілізовувати лише мотивованих військовозобов'язаних, набрати необхідну кількість людей не вийде. Водночас він наголосив, що в армії є проблема – це ставлення до людей.

Вас також можуть зацікавити новини: