Дикий розкрив, що може стати мотивацією для мобілізації / колаж УНІАН, фото УНІАН

Екс-командир роти батальйону "Айдар", ветеран російсько-української війни Євген Дикий підтримує новий законопроект про мобілізацію і сподівається, що його швидко приймуть.

"Якщо місяць-два (триватиме розгляд, - УНІАН) – це називається саботаж. Я дуже сподіваюсь, що скоріше. Тут питання дуже просте. Вибір у нас насправді із двох опцій – або мобілізація, або окупація. Третього варіанту нам ніхто не пропонує. А от чи розуміють це під куполом Ради, чесно, я не знаю", - заявив він в ефірі "Українського радіо".

На думку екс-військового, підвищення виплат військовим не може стати стимулом для підвищення мобілізації. Він пояснив, що ті хто воюють на передовій отримають достатньо непогані кошти, а для підвищення зарплат іншим військовим нема де взяти гроші.

Відео дня

"І факт той, що нам доведеться і бюджет переглядати під велику мобілізацію. Це очевидні речі. Тобто, це і так фінансова проблема, а ще й збільшувати оплату, думаю, нема з чого. Щодо стимулів. Зараз ніхто не воює заради грошей. Якщо в людини дуже серйозний страх війни, а це природно, то це не перебивається ніякими грошима. Людина, по-перше, має усвідомити, що якщо не піде воювати зараз в наше військо, то потім прийдуть росіяни і їхні воєнкоми. Кримчани живий приклад цього. У нас в полоні зараз багато кримчан, яких "вигребли" з півострова і кинули воювати проти нас. Про ЛНР і ДНР я просто мовчу", - пояснив Дикий.  

На його думку, хорошою мотивацією могло б стати обмеження у роках служби - гарантія, що через певний проміжок часу людина повернеться додому, попри те, скільки триватиме війна.

"Зараз на мою думку, у нас є вибір – йти на війну назавжди, або заплатити 1 700 гривень. А в людини має бути вибір – йти на війну на 3 роки, а якщо на фронті, то й менше. І далі гарантовано повернутись, скільки б не тривала ця війна. Або на ті самі роки піти в тюрму. Це набагато простіше", - наголосив екс-командир роти.

Мобілізація в Україні 

25 грудня 2023 року Уряд подав проект закону про мобілізацію у парламент. Документ пропонує механізми посилення правил військового обліку та обмеження прав громадян, що добровільно не подадуть до ТЦК свої облікові дані. Зокрема автори законопроекту пропонують заборонити таким особам:

  • виїзд за кордон;
  • проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • керувати власним транспортом та отримувати посвідчення водія;
  • користуватися та розпоряджатися коштами та іншими цінностями;
  • укладати кредитні договори;
  • отримувати пільги та послуги від держави.

Документ викликав хвилю обурення та обговорень, оскільки певні його пункти порушували права людини.

Заступниця голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук із фракції "Слуга народу" запевнила, що в оригінальному вигляді законопроект про мобілізацію не буде виноситися на голосування в ВР. Це буде компромісний варіант.

Дещо раніше Дикий заявляв, що Україна вже вичерпала час, коли могла воювати проти переважаючих сил ворога. Зараз необхідна еквівалентна кількість бійців.

Вас також можуть зацікавити новини: