Експерт пояснила, чому реінтегрувати Крим буде простіше, ніж Донбас / фото Радіо Свобода

Реінтегрувати окуповані території Донбасу до України буде складніше, порівняно з Кримом. Причиною цьому є бойові дії, які змусили більшість проукраїнського населення виїхати з регіону.  

"Я переконана, що Крим і Донбас – це різні речі. Нам значно простіше впоратися в Криму: якщо звідти прибрати російських військових, то там залишиться висока частка людей, налаштованих проукраїнськи. Бо коли Крим анексували, там не було війни, і багато людей просто не виїхали звідти, попри свої настрої. Друга особливість Криму – там є кримські татари, які налаштовані проукраїнськи", – заявила директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова в ефірі програми "Укрінформ: вечірній стрім". 

Водночас ситуація з Донбасом, за словами експерта, є принципово іншою. Вона наголосила, що "там була пролита кров". Проте більшість проукраїнськи налаштованих людей виїхала з початком бойових дій, і деокупація населених пунктів може викликати спротив від тих осіб, які всі ці роки проживали під російською окупаційною владою. За словами Лібанової, це стане ризиком для появи проросійської влади на місцевих виборах.

Відео дня

"Я не розумію, як ми можемо там організувати вибори – місцеві чи немісцеві. Мене найбільше непокоять саме місцеві вибори. Ми що, отримаємо там проросійську владу? Як європейці 21 століття ми не можемо, як у Судетах, посадити німців у потяг – і нехай їдуть собі. Тож певного рецепта нема, принаймні, я його не знаю", – резюмувала Лібанова.

Війна в Україні: важливі новини

Українські захисники продовжують мужньо тримати оборону на деяких напрямках, поки на інших є помітні успіхи. Так, за словами заступника директора Департаменту планування застосування Головного управління НГУ Миколи Уршаловича, біля Кремінної Луганської області воїни тримають позиції попри важку ситуацію. Там тривають запеклі бої.

Водночас командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський наголосив, що на Бахмутському напрямку є просування українських сил. Ворог веде активні наступальні дії на Купʼянському та Лиманському напрямках, проте ЗСУ зривають їхні плани. Противник зазнає значних втрат.

Вас також можуть зацікавити новини: