Данілов розповів про російських шпигунів в Україні / фото УНІАН

Кремль в останні два місяці активував свою мережу прихованих шпигунів в Україні. Розуміючи, що перемогти військових шляхом не може, Росія намагається зробити це за допомогою внутрішньої дестабілізації.

Про це секретар РНБО Олексій Данілов заявив в інтерв’ю The Times. За його словами, РФ має своїх агентів у різних державних структурах, включно з СБУ. Їм було наказано підірвати єдність країни.

Данілов сказав, що російські шпигнули прагнули використати "так звану напруженість" між президентом Володимиром Зеленським і головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, про яку давно ходять чутки у ЗМІ. Зокрема, Кремль хоче вбити клин між політичними та військовими лідерами, поширюючи "неправдиві наративи". Також Росія намагалася розпалювати антидержавні настрої серед населення. Агенти Кремля переслідують жінок-родичів українських військових і військовополонених, а також намагалися організувати антивоєнні мітинги.

Відео дня

"Ідеальна ситуація для Росії і Путіна — це повернення України до стану некерованості та повної анархії, який вона пережила в 1917-1921 роках, коли війна велася зсередини... Ці заходи переслідують мету створити критично негативний суспільний фон, посіяти зневіру та депресію, збільшити кількість тих, хто готовий йти на компроміс, і зменшити кількість тих, хто впевнений у перемозі, — що зрештою призведе до державного перевороту", - пояснив секретар РНБО.

РФ активізувала роботу своїх шпигунів на тлі мізерних територіальних здобутків на східному фронті, оскільки Путін відчайдушно прагнув досягти якогось відчутного успіху до початку президентських виборів у березні. На запитання, куди поділи новоактивованих сплячих агентів, Данілов відповів: "Ми зробили велику помилку в 1991 році, коли не закрили КДБ, а просто змінили його назву на СБУ, а метастази КДБ залишилися". Він нагадав, що за президентства Віктора Януковича, СБУ була ще більше інфільтрована оперативниками з ФСБ.

"Ми всі тут дорослі. На жаль, ми визнаємо, що не змогли очистити всі системи безпеки. Тому, звичайно, там є зрадники. Те, що триває суд над Олегом Кулінічем [екс-главою СБУ в Криму] за звинуваченням у державній зраді, є яскравим тому підтвердженням", - додав Данілов.

Однак пізніше у коментарі "Українській правді" секретар РНБО уточнив, що журналіст "Times" неправильно зрозумів його, а СБУ "активно працює по шпигунах".

Згодом у СБУ заявили, що системно та ефективно нейтралізують діяльність тих хто хоче нашкодити державній безпеці, попри спроби ворожих спецслужб налагодити свої агентурні мережі та дестабілізувати ситуацію в Україні

Зокрема, протягом 2022-2023 років Служба безпеки викрила понад 2 тисячі зрадників і встановила понад 300 агентів іноземних спецслужб. Серед них: народні депутати Віктор Медведчук, Андрій Деркач, Олександр Пономарьов, Олександр Дубінський, екс-очільник Головного управління СБУ в Криму Олег Кулініч та інші.

"Такі результати, зокрема, стали наслідком того, що СБУ посилила напрям контррозвідувальної діяльності, змінила кадрові підходи до своєї роботи та пройшла шлях внутрішнього очищення. Служба безпеки України нейтралізує будь-які спроби російських ФСБ та ГРУ використовувати свій агентурний потенціал в умовах війни, і робить усе можливе, щоб ворожі мережі були повністю викорінені", - наголосили у відомстві.

У СБ Україні підтвердили попередню заяву Данілова про те, що його некоректно зрозуміли і твердження про наявність шпигунів в цій структурі не відповідає дійсності.

Війна в Україні - шпигуни РФ

Нещодавно реальний термін ув’язнення отримав учасник агентурної мережі ФСБ, яка діяла у Харківській та Донецькій областях. Він використовував посвідчення журналіста, щоб збирати розвіддані про Сили оборони та коригувати повітряні удари агресора по регіонах.

У вересні кіберфахівці Служби безпеки викрили агента ФСБ, який, відбуваючи покарання у виправній колонії Львівщини, сприяв у підготовці повітряної атаки РФ на військову та критичну інфраструктуру області.

Вас також можуть зацікавити новини: