'Рівень паніки перевищує очікування': експерт оцінив наближення деокупації Криму

Серія вибухів у тимчасово окупованому Криму спричинила небачену паніку. Однак говорити про наближення деокупації півострова ще зарано.

Про це заявив співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник в інтерв'ю OBOZREVATEL.

На його переконання, паніка на півострові навіть перевершила очікування. Проте висновки щодо наближчення деокупації Криму все ще "надто оптимістичні".

Відео дня

"Я думаю, що це надто передчасні і надто оптимістичні висновки щодо того, що відбувається на Кримському півострові. Водночас мушу визнати, що рівень паніки, який там виник, також дещо перевищує очікування. Можна говорити про політичні і стратегічні цілі, які Україні вдалося досягти, попри те, що наша країна не визнає цих ударів. Політичний ефект цих акцій значно перевищив очікування, які були", - зазначив Мельник.

Експерт пояснив, що має на увазі, кажучи про політичний ефект. За його словами, за класикою ведення війни, будь-які воєнні дії мають суто військові або військово-політичні цілі. 

"Метою удару по Новофедорівці було знищення запасів озброєння і літаків. У Джанкої, окрім знищення запасів, які там були, ставили мету ще й виведення з ладу, принаймні тимчасово, транспортної інфраструктури, підрив логістичного ланцюжка. Не знаю, наскільки розглядали цей другий складник політичного ефекту, але тут треба визнати, що цей удар був надзвичайно ефективним з погляду досягнення політичних цілей", - зазначив він.

Як раніше повідомляв УНІАН, більше половини бойових літаків морської авіації російського Чорноморського флоту вийшли з ладу після вибухів на початку серпня на авіабазі "Саки" біля Новофедорівки в окупованому Криму.

Аналітики ISW вважають, що бажання РФ посилити захист окупованого Криму відволіче їхні сили від лінії фронту.

За словами радника ОП Олексія Арестовича, операція зі звільнення Криму почалась.

Вас також можуть зацікавити новини: