Мік Раян вказав на тривожні тенденції у війні РФ проти України / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

За два роки повномасштабної війни проти України Росія покращила адаптивність та навчилася впроваджувати інновації. Зокрема, РФ стала кращою у використанні безпілотників

"Україна краще справляється з тактичною адаптацією: навчання та вдосконалення на полі бою. Росія краща у стратегічній адаптації, або навчанні та адаптації, що впливає на національну та військову політику, наприклад, як держави використовують свої ресурси. Важливі обидві форми адаптації. Але саме останній тип є найважливішим для перемоги у війнах", – пише в статті для  Foreign Affairs генерал-майор австралійської армії у відставці Мік Раян.

Так, після кількох місяців війни проти України Росія адаптувала свою структуру командування та управління – у квітні 2022 року було призначено єдиного командувача. Результатом стали більш об’єднані зусилля, які перемістили російське вторгнення від кількох окремих і нескоординованих кампаній на півночі, сході та півдні України, що вилилося в наступ Росії та окупацію таких міст, як Сєвєродонецьк.

Відео дня

Крім того, на думку генерала, РФ змінила спосіб ведення ближнього бою. На початку війни ворог застосовував загальновійськові наземні підрозділи розміром у батальйони. Проте за останні 12 місяців росіяни еволюціонували від таких батальйонів, і тепер об’єднують елітні сили зі звичайними, внаслідок чого окупанти отримали хвилі погано підготовлених, "одноразових сил", які можуть перевантажити та виснажити українських солдатів до того, як прибудуть більш професійні підрозділи.

Серед важливих змін також згадується адаптація РФ до оборони, а також покращення захисту техніки – зокрема генерал згадав про "клітки", які росіяни наварювали на свою техніку. Зазначається, що у 2023 році російське командування навіть видало офіційну вказівку щодо того, як будувати та монтувати "клітки" для вантажівок, артилерії та бронетехніки. Зараз Москва пропонує такий захист на експортні версії своєї бронетехніки.

За словами Міка Раяна, Росія також стала значно кращою у використанні безпілотників. 

"Хоча Росія була повільнішою в застосуванні безпілотників для широкого спектру цілей, зараз вона обігнала Україну за кількістю дронів і боєприпасів, що перебувають у вільному доступі, і здатністю їх використовувати. Москва зробила це, мобілізувавши свою місцеву оборонну промисловість і отримавши критичні технології з-за кордону, незважаючи на санкції Заходу. Тепер РФ випереджає Україну в питанні безпілотників та боєприпасів. Ймовірно, цей розрив буде збільшуватися", – йдеться в статті. 

На думку генерала, використання Росією безпілотних літальних апаратів у поєднанні з її лініями оборони, великою кількістю артилерії, ударних гелікоптерів, боєприпасів, що перебувають у ньому, і більш чутливих систем розвідки та спостереження стало ключовою причиною невдалого контрнаступу України у 2023 році. І в міру того, як Росія дізнається більше і продовжує збільшувати виробництво безпілотників, вона отримає більше переваг.

Традиційно сильна сторона росіян – радіоелектронна боротьба – відігравала другорядну роль у перші дні вторгнення, проте зараз вона "замайоріла" з подвоєною силою.

"Російська армія співпрацює зі своєю стратегічною оборонною промисловістю для розробки та розгортання різноманітних нових і вдосконалених систем радіоелектронної боротьби на базі транспортних засобів і особового складу. Вони блокують українські комунікації, щоб порушити згуртованість підрозділів і уповільнити здатність країни атакувати. Електронна боротьба також розриває зв’язок між безпілотниками та їх операторами, допомагає Росії знаходити станції операторів безпілотників, ускладнює для України визначення розташування російського штабу і, що важливо, блокує або знижує ефективність української високоточної зброї (включно з високомобільною артилерією)", – додав Раян. 

При цьому він наголосив, що Росія змогла так адаптуватися не в усіх сферах. Так, Україна попереду в тому, що стосується завдання ударів на великі відстані – зокрема, по ворожих аеродромах, енергетичній інфраструктурі противника тощо. Не залишилося без уваги і те, що Україна розробила потужний морський ударний потенціал.

Аби не допустити успіху РФ в розвʼязаній проти Україні війні, наша держава має вибудувати власний стратегічний підхід до навчання та адаптації, каже австралійський генерал. Так, українські підрозділи можуть почати з обміну успішними адаптаціями з іншими підрозділами більш швидкими темпами. Також край важливо, щоб НАТО та Україна пришвидшили обмін уроками з ведення бойових дій. Важливим аспектом є і постачання сучасної зброї з боку західних партнерів.

Війна в Україні - це варто знати

Протягом доби, 5 лютого на передовій відбулося понад 100 боєзіткнень із противником. За даними Генштабу ЗСУ, найбільш складною ситуація є на Авдіївському та Марʼїнському напрямках.

Тим часом командувач Військово-Морських сил ЗС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа заявив, що незаконно збудований росіянами Кримський міст не достоїть до кінця 2024 року. 

Вас також можуть зацікавити новини: