РФ обстрілює Херсон під час евакуації / фото: Стас Юрченко Ґрати

Російські загарбники завдають ударів по Херсону під час евакуації людей із затоплених частин міста. 

Про це повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін у Telegram

"Росіяни обстрілюють Херсон", - повідомив Прокудін. 

Голова ОВА зазначив, що російські загарбники наносять удари по прибережних територіях та центральній частині міста. 

Кадри обстрілу / фото Стас Юрченко Ґрати

Своєю чергою, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак зазначив, що росіяни обстрілюють Херсон у той момент, коли триває евакуація людей із затопленої частини міста після підриву загарбниками Каховської ГЕС. 

"Звичайні терористи", - наголосив Єрмак. 

В результаті підриву російськими окупантами Каховської ГЕС постраждали десятки населених пунктів, в тому числі і Херсон. З цих населених пунктів евакуюють людей і тварин.

Як повідомляє Міністерство внутрішніх справ України у соціальній мережі Facebook, внаслідок російського обстрілу постраждали люди. 

"Зараз відомо про щонайменше трьох потерпілих: цивільну жінку, поліцейського та рятувальника. Усім надається необхідна допомога", - йдеться у повідомленні. 

В МВС уточнили, що обстріл розпочався саме під час евакуації громадян, чиї оселі виявилися підтопленими. 

"Росія покинула в біді людей на окупованій частині Херсонщини. І продовжує заважати Україні рятувати найцінніше - людські життя", - сказано у повідомленні. 

За оновленими даними МВС, внаслідок обстрілу Корабельної площі постраждало 8 осіб. Інформація про загиблих наразі не надходила, потерпілим надається медична допомога. 

Оновлено о 16:10. Тим часом очільник ДСНС Сергій Крук опублікував фото обстрілу Херсона, на яких українські рятувальники ховаються за укриттями. За його словами двоє працівників ДСНС отримали поранення.

"Масований артобстріл по локаціях, де працюють наші рятувальники. Де цивільні люди, яким окупанти знищили будинки, евакуюються на безпечну, здавалось би, територію. Поранення отримали два наших співробітники: водолаз-сапер та водій-сапер з Миколаївської області. На фото наші хлопці, яких під час евакуації людей застав обстріл. Герої без зброї!", - зазначив Крук.

Рятувальники ховаються під час обстрілу / ДСНС

Оновлено о 16:16. Офіс генпрокурора оголосив, що за фактом жорстокого обстрілу Херсона розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 8 червня російські військові обстріляли обласний центр та населені пункти у Херсонському районі. Є жертва і постраждалі.

"Через прицільні удари окупантів під час проведення евакуаційних заходів у місті загинула цивільна особа. Ще двоє людей отримали травми. Дані уточняються. В одному із сіл через обстріли травмовано четверо місцевих мешканців", - йдеться у повідомленні.

Оновлено 16:40. Голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив, що в Херсоні постраждали дев'ять осіб. Серед поранених – двоє працівників ДСНС, поліцейський, лікар та волонтер із Німеччини.

Оновлено 17:10. В МВС уточнили, що через обстріл Херсонщини, де відбуваються евакуаційні заходи, отримали поранення дев'ять осіб - шість цивільних, один поліцейський та два співробітника ДСНС. Загиблих немає, потерпілим надається медична допомога.

Підрив Каховської ГЕС - евакуація

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, внаслідок чого десятки населених пунктів було підтоплено. 7 червня з'явилася інформація про перших загиблих у тимчасово окупованих Олешках Херсонської області. Наразі відомо про трьох жертв, проте їхня кількість може бути більшою.

Сьогодні начальник поліції Миколаївської області Сергій Шайхет повідомив, що в області 53-річний чоловік став жертвою підтоплення, відмовившись від евакуації.

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста також звернули увагу, що повінь у Херсонській області через підрив Каховської ГЕС створила для України ще одну несподівану проблему - міни, віднесені водою з мінних полів, тепер розсіяні по всій зоні паводку. Ця проблема існуватиме десятиліттями.

Вас також можуть зацікавити новини: