Росіяни не хочуть йти на війну / фото wikimedia.org

Військовополонений росіянин Роман Хвостов заявив, що за тиждень перебування в Україні зрозумів, що РФ робить помилку.

"Я п'ять днів тут перебуваю і розумію, що ми не праві. Я ж кажу, я не хотів війни. Батьківщину люблю, але вона зараз наплювала на нас. Не розумію, кому потрібна війна. Гинуть люди, гине народ - це ж справжній геноцид, просто знищення нації й більше нічого. Коли потрапляєш сюди, то вже розумієш, що відбувається, хто і з ким воює. А коли ти сидиш вдома і дивишся телевізор, то не знаєш нічого. У нас такого нема, щоб щось хороше про Україну розповідали", - цитує його слова з відеодопиту "Еспресо".

Однак при цьому окупант спокійно відпочивав в захопленому Крим, бо для нього "не було ніякої різниці чий він, український чи російський".

Відео дня

"Знову ж таки і там влізли не на свою територію, а це не добре", - додав Хвостов.  

За його словами, деякі російські військові відрубували собі пальці, повернувшись додому з фронту, оскільки не хотіли більше воювати.

"А якщо ми повернемося до Росії, то наш уряд чи ФСБ нас послухають і відправлять назад. Це я точно знаю, бо деякі хлопці, які були мобілізовані, повертаючись додому відрубували собі пальці на правій руці, щоб їх більше нікуди не взяли. Тому, або ж так робити, або на* йти помирати, і все. Бо просто так від тебе ніхто не відстане", - пояснив росіянин. 

Він також планував після повернення відрубати собі кілька пальців. Хвостов зазначив, що має у РФ "пристойну професію, непогану репутацію", а тому навіть без двох пальців зможе знайти роботу. 

"Моїм товаришам по строковій службі всім на сьогодні прийшли повістки, і вони зараз переховуються від мобілізації, кудись порозбігалися по районах, де їх не знають. Я ж теж у Краснодарі був, а не у Таганрозі, де прописаний і стою на обліку у військкоматі", - підсумував він. 

Військовополонені росіяни

Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов повідомив, що з тих російських військових, які потрапляють у полон, близько 20% – здаються добровільно.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко розповів, як живеться російським військовослужбовцям в українському полоні, де до них ставляться відповідно до норм Женевської конвенції, добре годують та організовують дозвілля. 

Вас також можуть зацікавити новини: