Росія використовує дітей для своїх операцій / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Росіяни вербують українських дітей, щоб вони повідомляли про мінування шкіл та інших об’єктів. Це явище набуло вже масового характеру, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

"Зафіксовано факти, коли з території Російської Федерації вербують наших дітей і змушують їх повідомляти про мінування українських шкіл. Це набуло зараз системного явища, масового. Причому територія – всієї України", – розповів він.

За словами омбудсмена, зараз знайдено дієвий механізм, як цьому протидіяти. Що це за механізм, він не сказав, але зазначив, що серед дітей треба також проводити роз’яснювальну роботу. Цим мають займатися як батьки, так і вчителі.

Відео дня

"Можливо, треба провести окремий урок, де цю інформацію треба донести до наших дітей: що вас росіяни хочуть використовувати проти України. Це не ігри, це серйозна пропагандистська і розвідувальна робота, яка проводиться розвідувальними органами РФ", – зазначив Лубінець.

Він додав, що такі дії росіян "чітко підпадають" під категорію воєнних злочинів. Також омбудсмен пообіцяв офіційно звернутися до Міністерства освіти з проханням провести роз’яснювальну роботу серед школярів та студентів. 

Війна в Україні – останні новини

Як писав УНІАН, ворог б'є по енергосистемі. Наразі в шести областях України є локальні знеструмлення населених пунктів. Йдеться про відключення на території Донецької, Запорізької, Сумської, Чернігівської, Харківської, Херсонської областей.

Також ми розповідали, що сьогодні агресор вперше за довгий час намагався завдати ракетного удару по столиці. Але в ГУР вважають, що поки рано говорити про початок масштабного енергетичного терору.

Вас також можуть зацікавити новини: