Росіяни переконували генералів ЗСУ здатися, планом війни керував Путін - звіт RUSI

Анонімні повідомлення із пропозицією здатися отримували також українські полковники.

Над планом захоплення України працювало вузьке коло людей, яке очолював сам російський диктатор Володимир Путін. Крім того, росіяни намагалися схилити українських генералів до співпраці.

Про це йдеться у звіті Лондонського Королівського інституту обʼєднаних служб (RUSI), що досліджує питання воєн та озброєння в інтересах британської армії за перше півріччя війни, пише "Бабель".

Аналітики з'ясували, що окремі елементи операції із захоплення України планували різні посадовці, які іноді навіть не знали її головної цілі. Якісно оцінити ризики ця група не змогла, і всі плани виявилися занадто оптимістичними.

"Наміри росіян зіпсував не так сильний опір українців, як відсутність сценаріїв, що робити, якщо якийсь із елементів плану не спрацює", - йдеться у звіті.

Крім того, росіяни намагалися знайти підхід до керівництва Збройних сил України. У перші дні війни низка українських генералів отримала персональні повідомлення від російських візаві. Їх закликали здатися та переконували, що росія не прагне заподіяти Україні жодної шкоди.

"Схожі, але анонімні повідомлення отримали майже всі українські полковники та інші старші офіцери української армії. Про особливу увагу Кремля до психологічного впливу на українських військових свідчить і те, що на другий день вторгнення з таким самим повідомленням вийшов особисто путін. Однак план не вдався ― що знов-таки свідчить про погану оцінку росіянами пріоритетів українських військових", - зазначають аналітики.

Війна в Україні: що відомо про плани Росії

Влітку в українській розвідці заявили, що у Росії є план війни в Україні на 120 днів, а його подальші коригування будуть залежати від успіхів на сході.

Як повідомляв УНІАН, аналітики Інституту вивчення війни (ISW) впевнені, що з настанням зими умови на сході України стають все сприятливішими для більш високих темпів військових операцій в кілька майбутніх тижнів.

За даними The Washington Post, війна в Україні, яка почалася з незаконного перетину українських кордонів танками в стилі першої світової, перейшла в більш сучасний вимір. Тепер Україна і агресор ведуть першу в світі повномасштабну війну безпілотників.

Також повідомлялося, що українські захисники підняли прапор України на Лівому березі Дніпра, навпроти Херсона.

Вас також можуть зацікавити новини: