У Росії НПЗ багато, але дронів в України - більше / УНІАН, фото t.me/V_Zelenskiy_official, REUTERS

Україна може випускати по території Росії від 30 до 60 безпілотників дальнього радіусу дії, що є великою проблемою для агресора. Такі дані наводить військовий аналітик німецького видання Bild Юліан Рьопке.

За його підрахунками, з початку року атак українських безпілотників зазнали 12 нафтопереробних заводів у Росії. Максимальна відстань, на якій завдавали ударів, - 900 км. Під атаками опинилися близько 12% російських потужностей з переробки нафти. Побоюючись дефіциту бензину на внутрішньому ринку, російській владі вже довелося ввести піврічну заборону на його експорт.

"Це стало б великою проблемою для Путіна. Природно, дефіцит зачепив би насамперед не армію, яку забезпечуватимуть і далі, а населення, яке не зможе водити автомобілі. Це було б великою проблемою, яка негативно позначилася б на іміджі Путіна, незважаючи на будь-яку пропаганду і фейкові вибори", - вважає Рьопке.

Відео дня

Удари по об'єктах на території Росії: останні новини

Як писав УНІАН, у ніч на 17 березня було атаковано Слов'янський нафтопереробний завод у Краснодарському краї. Він зазнав низки серйозних пошкоджень в атмосферних і вакуумному блоках. Це призведе до зниження продуктивності та якості процесу переробки нафти.

За підрахунками видання The Insider, з початку цього року відбулося 15 атак безпілотників на 13 нафтопереробних заводів у 9 російських регіонах. Загальна потужність атакованих заводів становить приблизно 178 мільйонів тонн нафти на рік. Однак ті, що були пошкоджені, мають сукупну потужність 83 мільйони тонн на рік.

Але якщо враховувати лише достовірно пошкоджені установки первинної переробки нафти, то кампанія повітряних ударів зачепила поки що лише потужності на 46 мільйонів тонн на рік - 14% від усієї потужності російських НПЗ.

Вас також можуть зацікавити новини: