Росія змінила тактику ракетного терору на тлі посилення української ППО – CNN

Держава-агресор почала застосовувати велику кількість ракет і комбінувати їх види.

Остання масована атака окупантів показала, що Росія змінила тактику ракетного терору України. Це сталося на тлі посилення протиповітряної оборони ЗСУ.

До таких висновків дійшли журналісти CNN, які поспілкувалися з експертами та офіційними особами. Як заявив Джастін Бронк, старший науковий співробітник з питань повітряної потужності і технологій лондонського Королівського інституту об'єднаних Збройних сил (RUSI): "В останні шість місяців або близько того спостерігається тенденція до збільшення проміжків між ракетними нальотами, але при цьому одночасно використовується більше ракет, щоб обороні було складніше перехопити їх всі".

Зміна в тактиці ракетного терору відбулася на тлі посилення української ППО. Під час останньої атаки рашисти задіяли гіперзвукові ракети "Кинджал" у кількості шести штук. Раніше спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявляв, що у Росії є близько 50 "Кинджалів".

"Москва, схоже, адаптує свої ракетні атаки, щоб ще більше ускладнити завдання захисників, використовуючи дозвукові крилаті ракети, набагато більш швидкісні аеробалістичні ракети "Кинджал", а також, можливо, хибні цілі та інші контрзаходи", — сказав Дуглас Баррі, старший науковий співробітник з військово-космічної тематики Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

За майже півроку регулярних масованих обстрілів Україна адаптувалася до тактики рашистів. Протиповітряна оборона держави поліпшила ефективність збиття крилатих ракет і іранських дронів-камікадзе Shahed-136/131.

За словами Джастіна Бронка, українські захисники вивчили маршрути, які використовуються окупантами для запуску ракет. ЗСУ оптимізували розстановку засобів ППО і підвищили здатність відстежувати удари, в чому часто допомагали звичайні українці. Громадяни країни надсилали повідомлення про польоти ракет через спеціальний додаток.

Однак з "Кинджалами", як і з балістичними ракетами, є проблема. Україна поки не володіє засобами, щоб їх знищувати. Про це в коментарі журналістам висловився економічний радник президента України Володимира Зеленського Олександр Роднянський: "Вони використовують гіперзвукові ракети. Вони використовують нові види зброї і дивляться, як наші системи ППО можуть з цим впоратися". Радник додав, що поточні засоби протиповітряної оборони України "не справляються досить добре".

Масований обстріл України 9 березня: основна інформація

Рашисти атакували багато областей нашої держави. Під ударами опинилися Львівщина, Харківщина, Дніпропетровщина та інші регіони.

Окупанти в цілому випустили 81 ракету, 34 з яких збили повітряні сили ЗСУ. У цю кількість входять і 6 гіперзвукових "Кинджалів".

Однією з цілей рашистів стали енергетичні об'єкти. В результаті удару було пошкоджено 3 ТЕС. На Харківщині та Житомирщині спостерігалися проблеми з електрикою. Стабілізаційні відключення все ще діють на частині території України.

Вас також можуть зацікавити новини: