Євген Дикий спрогнозував, коли українці можуть піти у наступ / колаж з фото УНІАН та скріншоту

Триває повномасштабна війна в Україні, і у квітні може відкритися "вікно можливостей" для перелому ходу війни на користь нашої держави, але є фактори, які можуть цьому завадити.

Такою думкою поділився колишній командир роти батальйону "Айдар", ветеран війни українців проти РФ Євген Дикий в ефірі "Фабрики новин". Він зазначив, що у супротивників виникла пауза в мобілізації, бо вони зараз набирають тільки добровільно на контракти, а охочих чим далі, тим менше.

"А вони не хочуть проводити чергову примусову мобілізацію до так званих виборів Путіна. Вони не хочуть оце ритуальне дійство 15 березня затьмарювати. А далі піде нова хвиля повісток. Якщо навіть вважати, що вони 16 березня - на другий день після виборів одразу почнуть масову роздачу повісток, то все одно ті "мобіки" доїдуть до фронту через чотири місяці приблизно, тобто десь в середині липня або й серпня", - зазначив він.

Відео дня

Експерт нагадав, що російські підрозділи, які зараз воюють в Україні, зазнали "абсолютно неадекватних втрат" в Авдіївці. За його словами, один з їх військкорів навіть застрелився після цього з горя, опублікувавши дані про їхні втрати. Він зазначив, що просування ворога зараз за Авдіївку дуже дорого їм коштує, бо вони все роблять саме "м’ясними" штурмами. "Вони Часів Яр зараз штурмують такими ж "м’ясними" штурмами, як і Авдіївку. Під Роботиним та ж картина. Тобто вони просуваються, але вони дуже багато витрачають і людей, і бронетехніки. Обидва критичні ресурси - і люди, і "броня" в них насправді дуже швидко вичерпуються, Набагато швидше, ніж вони встигають їх зараз поповнити", - наголосив експерт.

Дикий погоджується з думкою керівника ГУР Міноборони Кирила Буданова, що десь у квітні ворог видихнеться, припинить йти вперед. "А тоді в нас би відкрилося вікно можливостей громити їх, виносити, перейти знову до наступу і, можливо, навіть повністю переломити хід цієї війни на нашу користь. "Вікно можливостей" відкриється, але є два критичні елементи - брак снарядів і брак людей", - додав він. За його словами, є шанс, що десь на квітень буде подолано "снарядний голод", бо Конгрес США в березні таки ухвалить рішення по Україні, а якщо ні, то тоді доєднається Європа.

"А от з людьми картина зовсім інша. Для того, щоб у квітні ми переходили в наступ, вже зараз у нас би мало проходити навчання поповнення, а їх треба було у грудні-січні мобілізувати", - сказав Дикий. За його словами, десь під квітень буде ухвалено закон про мобілізацію, і "станцюємо" величезний політичний танок, як не втратити голоси ухилянтів. "А за цей час вікно можливостей і закриється. Тому важливо провести мобілізацію, щоб ми адекватно зустріли оту нову хвилю російських "мобіків", які припруться", - наголосив експерт.

При цьому Дикий додав, що шанс може бути втрачено. "От ми зараз пропустимо це весняне вікно, коли б ми могли "винести" їх взагалі з півдня України, коли б могли розвернутися з оцього плацдарму на лівому березі, який п'ять місяців героїчно тримають наші морпіхи. От ми могли б іти вперед, починаючи з квітня, але не буде кому. В нас наразі критична проблема, що нема кому утримати лінію оборони", - зазначив Дикий. За його словами, треба бути відвертими - "не підемо ми зараз в наступ", бо снаряди приїдуть, а людей не наберемо.

Чим закінчиться війна в Україні - прогноз і важливі новини

Як повідомляв УНІАН, Кирило Буданов згадав про "таємницю" у питанні поставок ракет Україні з боку партнерів і уточнив, що йдеться про пристойно велику кількість.

За його словами, підтримка України залишається "непохитною". Буданов сподівається, що вона залишиться такою і надалі. Особливо сильно партнери допомагають ракетами, уточнив він. Зокрема, йдеться про ракети для протикорабельної оборони. Також партнери нададуть ракети для протиповітряної оборони, і кількість буде досить-таки пристойна".

За словами Буданова, він не сумнівається, що війна закінчиться перемогою українців над російськими загарбниками.

Вас також можуть зацікавити новини: