За даними слідства, РФ вдарила по Костянтинівці з ЗРК з-300: Міноборони РФ

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що журналісти New York Times підключилися до поширення фейків про трагедію в Костянтинівці 6 вересня, та озвучив ймовірну причину.

Зокрема, експерт назвав журналістів "поширювачами російської пропаганди у США" та припустив, чому вони саме зараз заговорили про те, що удар був здійснений з українського ЗРК "Бук" ракетою 9М38:

"Тут варто згадати трагедію 2014 з МН-17. Росіяни нічого не змогли зробити з розслідуванням трагедії МН-17, а тому, точно так само як з малазійським авіалайнером, намагаються плодити через різні майданчики безліч версій, щоб відлекти від єдиної правдивої. А акцент на 9М38 зроблено для асоціативності трагедії у Костянтинівці з МН-17, мовляв, українці "збили" авіалайнер у 2014, а зараз обстріляли самі себе. І це не ми говоримо, подивіться, про це говорить "шановне" і "респектабельне" західне видання! І все це під акомпанемент візиту президента України Володимира Зеленського у США з метою домогтися згоди президента Джо Байдена на поставки Україні ракет ATACMS".

Відео дня

Крім того, Коваленко акцентував увагу на наступному:

"Висновок про те, що це була саме ракета від ЗРК "Бук" "професіонали" New York Times роблять з того, що елементи, якими був буквально прошитий ринок в Костянтинівці - кубічної форми. Точно такої ж, як елементи, що використовуються в ракетах 9М38. Здавалося б, неймовірний факт, але не зрозуміло, чому "професіонали" з New York Times не згадали того, що точно такі ж елементи використовуються у ракетах ЗРК С-300".

Як зазначив Коваленко, стаття New York Times ґрунтується не на будь-яких безпосередніх первинних результатах розслідування, а на думці якихось безіменних експертів, при цьому журналісти у публікації змішують свою версію про ракету 9М38 з раніше опублікованими маніпуляціями.

Скандальна стаття NYT про обстріл Костянтинівки - що повідомлялося

Як писав УНІАН, автор Томас Гіббонс-Нефф скандальної статті в NYT часто просуває російські наративи.

У Службі безпеки України заперечують причетність українських військових до удару по Костянтинівці Донецької області, який забрав життя 16 людей. За даними СБУ, зараз триває розслідування обстрілу росіянами ринку в Костянтинівці:

"За даними слідства, ворог вдарив по даному цивільному об'єкту з комплексу С-300. Про це свідчать, зокрема, ідентифіковані уламки ракети, вилучені на місці трагедії".

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи статтю, заявив, що поява в іноземних виданнях публікацій із сумнівами щодо причетності Росії до таких злочинів викликає зростання конспірологічних теорій.

Вас також можуть зацікавити новини: