Експерт розповів, чого очікувати у найближчі місяці на фронті

Воєнний експерт Іван Ступак розповів, чого очікувати у найближчі місяць-два на фронті в українсько-російській війні.

"У нас є мета дійти до певної позначки, після якої ми морально отримаємо якусь сатисфакцію. Мовляв, у нас є рух, йдемо далі. На початку року такою сатисфакцією бачили Азовське море. Зараз, думаю, навіть Токмак буде великим досягненням. Але такі досягнення переконують наших західних колег допомагати більше", - сказав він в інтерв’ю УНІАН.

Експерт нагадав, що місяць тому західні медіа писали, що, мовляв, "все в українців погано, немає просування, нічого не рухається".

Відео дня

"А лиш стало відомо про Роботине, про лівий берег Херсонської області, з’явилась інформація про Опитне, і я помітив, що вже немає у західній пресі таких публікацій. Інсайдери вже мовчать. Або кажуть, що на столі президента Байдена вже є виконавчий наказ на передачу ATACMS… Тому, процес триває, просування є поступовим, і, коли є просування, одразу є бажання передати Україні зброю", - пояснив Ступак.

За його словами, росіяни зараз шукають боєприпаси для посилення своєї експансії. Шукають у Північній Кореї, в Ірані.

"Це не від гарного життя Сергій Шойгу їздить по відсталих країнах.Крім того, вони будуть адаптуватися і збільшувати коло об’єктів для обстрілів інфраструктури, будуть змінювати географію. Зокрема, можуть переходити на "слабші" українські регіони, де менше ППО. Припускаю, вони навмисно будуть бити по паливній, тепловій, газовій інфраструктурі там, де не вистачає ППО, а потім запускати у соціальних мережах, в тому числі через українських щурів дезінфомрацію, що "Київ закрив себе від регіонів, Зеленський себе з родиною захищає, бо там купа ППО, а для простих людей не вистачає". Також можуть розповсюджувати щось про мобілізацію, мовляв, "бачите, воюють тільки бідні люди, бо багаті, у кого є гроші, усі відкупились". Тобто Росія продовжить спроби створити в Україні внутрішню напругу, велике соціальне невдоволення, і спровокувати Майдан 3.0 під російським прапором", - сказав аналітик.

Він припускає, що цим алгоритм дій росіян не вичерпується.

"Мені здається, вони так будуть розмірковувати. Будуть чекати на вибори у Сполучених Штатах з надією на перемогу Дональда Трампа, і намагатися розхитати в Україні ситуацію з середини", - додав Ступак.

Війна в Україні - новини з фронту

Авіація Збройних сил України протягом доби завдала удару по пункту управління та 10 ударів по районах зосередження особового складу та техніки російських окупантів.

Російські окупанти упродовж доби вели наступальні дії на декількох напрямках фронту, але Сили оборони успішно відбили всі атаки. Як повідомив Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні, протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень.

Вас також можуть зацікавити новини: