Лінія фронту у 2024-му майже не зміниться / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

У 2024 році головним напрямком воєнних зусиль України, ймовірно, стане Крим, тоді як лінія фронту на материку майже не зміниться. Про це пише The Economist за підсумками інтерв’ю з президентом України Володимиром Зеленським. 

"Цей півострів є життєво важливим шляхом забезпечення російських військ на півдні України; його анексія в 2014 році стала пропагандистським тріумфом Путіна. Успішні українські атаки на Крим зашкодять можливостям Росії та збентежать Путіна", – пише видання.

Автори публікації зауважують, що досі прихильники України на Заході виходили з того, що красномовних заяв Зеленського буде достатньо, аби заручитися військовою та фінансовою підтримкою. Однак тепер, на тлі зупинки військової допомоги США і фінансової підтримки ЄС, західним політикам час самим взятися за пояснення того, чому Захід повинен і далі підтримувати Україну.

Відео дня

The Economist наголошує, що ті 61 мільярд доларів на допомогу Україні, які застрягли в Конгресі, становлять лише 6,9% оборонного бюджету США. А витрати ЄС на Україну складають мізерну частку ВВП його держав-членів. Тоді як ціна стримування Росії-переможниці буде набагато більшою, ніж ціна підтримки української перемоги.

"Західні лідери більше не можуть залишити розмови пану Зеленському. Їм потрібно самим наводити аргументи для відправки готівки в Україну. І їм потрібно робити це вже зараз", – наголошує видання. 

Проблеми із західною підтримкою України

Як писав УНІАН, Конгрес США вже кілька місяців не може ухвалити нову програму військової допомоги. Депутати-трампісти поставили ультиматум Білому дому, згідно з яким облаштування кордону з Мексикою для них є обов’язковою умовою для надання своєї згоди на допомогу Україні.

Одночасно з цим ЄС ніяк не може ухвалити нову програму фінансової допомоги Україні, без якої українська держава просто не зможе профінансувати усі бюджетні витрати.

Вас також можуть зацікавити новини: