Безпілотники стають вирішальним чинником у війні, визнають генерали з обох сторін/  фото t.me/ministry_of_defense_ua

Після двох років "позиційної" війни, що зайшла в глухий кут, російські та українські генерали роблять однакові висновки про те, що роль танків, пілотованих літаків і традиційних маневрених сил зменшується, тоді як сучасні безпілотники і цифрові системи управління боєм можуть мати вирішальний вплив.

Як пише The Washington Post, військовий конфлікт перетворюється на "війну алгоритмів", де цифрова розвідка і системи наведення переписали правила конфлікту. Саме такі оцінки дали в своїх коментарях генерал Юрій Балуєвський, колишній начальник російського генерального штабу, і генерал Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

Як зазначає видання, обидва генерали визнають, що на полі бою в Україні "жодна концентрація військ, велика чи мала, не може уникнути постійної розвідки за допомогою безпілотних літальних апаратів і супутників".

Відео дня

У той час як Росія все більше опановує цифрову війну, Залужний занепокоєний тим, що Україні заважає "вичерпання запасів ракет і боєприпасів у партнерів" і "труднощі союзників у визначенні пріоритетів підтримки".

Водночас Балуєвський стверджує, що так звана спеціальна військова операція в Україні стала "безпрецедентним випробуванням буквально всіх складових військової справи і військового будівництва".

Він зазначає, що українська ППО здобула несподівану перемогу над військовою авіацією, яка "втратила можливість масово діяти над територією противника" і навіть повинна літати "з обережністю над власною територією".

Крім того, за словами російського генерала, танки тепер стали легкою ціллю, і неможливість концентрації військ змушує росіян вести бойові дії невеликими підрозділами і окремими бойовими машинами.

Балуєвський також визнає очевидну  перевагу артилерії НАТО над російською зброєю а також стверджує, що переможцями у цій війні є безпілотники, які "швидко і беззастережно завоювали повітряний простір".

Таку саму думку висловлює і Залужний, зазначаючи, що "безпілотні системи, поряд з іншими новими видами озброєнь, є чи не єдиним інструментом для виходу" з глухого кута окопної війни.

"Найкращою зброєю сьогодні, на думку російських і українських генералів, можуть бути невеликі, дешеві системи, такі як "вид від першої особи", або безпілотники FPV, які летять на цілі, як крихітні терористи-смертники, і їх майже неможливо зупинити. Жахливий факт полягає в тому, що ці безшумні вбивці можуть бути куплені і використані практично будь-яким учасником бойових дій в будь-якій точці земної кулі", - йдеться у статті WP.

Це приводить автора статті до думки, що США мають зосередити свою подальшу підтримку України на високотехнологічному озброєнні, яке має значення.

"Зброя, яка викликає нескінченні дебати, така як танки і винищувачі F-16, є менш важливою, ніж безпілотники, зенітні системи і засоби радіоелектронної боротьби", - йдеться у статті.

Безпілотники мають все більшу роль у війні

6 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом створив Сили безпілотних систем як окремий рід сил ЗСУ. Зазначається, що метою такого кроку є нарощування спроможностей Збройних сил України щодо використання безпілотних та роботизованих повітряних, морських та наземних систем, а також забезпечення готовності до застосування таких систем за призначенням.

Зокрема, українське командування розпочало 2024 рік зі спроб повернути війну в Росію за допомогою нової кампанії повітряних ударів по російській нафтогазовій промисловості.

Вас також можуть зацікавити новини: