В Україні створені перші ударні роти безпілотників / фото t.me/zedigital

В Україні вже створено перші три ударні роти безпілотних літальних апаратів, повідомив віце-прем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram.

Федоров нагадав, що раніше разом з Генеральним штабом Збройних сил України було анонсовано створення перших у світі ударних рот БПЛА.

"Сьогодні перші три ударні роти БПЛА вже готові до бою. Разом з партнерами повністю їх укомплектували. Передали пікапи​, ударні коптери та Старлінки. Всі безпілотники українського виробництва. Обладнання для ударних рот "Армії дронів" придбали приватні донори", - повідомив віце-прем'єр.

За його словами, безпілотники виконуватимуть розвідувальні та ударні місії.

"Наводитимуть артилерію, допоможуть воїнам бути максимально ефективними під час міських боїв та зберігати життя. Пікапи знадобляться для рейдів мобільних груп у тил ворога, доставки вантажів та евакуації поранених. Старлінки - безперебійний зв‘язок на полі бою. Все це - наша конкурентна перевага над росіянами", - додав Федоров.

Виробництво українських дронів - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, 24 березня Кабінет міністрів затвердив постанову, яка значно прискорить створення і поставку вітчизняних дронів на фронт.

Рішення дозволить виробникам БПЛА активніше розвиватися, масштабуватися, реінвестувати прибуток, конкурувати з іноземними компаніями. Замість того, щоб витрачати місяці на непотрібну паперову та бюрократичну роботу - прискорений допуск БПЛА до експлуатації, їхні закупівля і поставка на фронт.

У своєму вечірньому відеозверненні 25 березня президент України Володимир Зеленський заявив, що на закупівлю дронів для українських воїнів цього року буде направлено як мінімум 20 млрд грн.