Українські ракети та дрони успішно проникають через російську ППО / фото t.me/vanek_nikolaev

Українські війська проводять багатоденну кампанію з нанесення ударів по російських військових об'єктах в окупованому Криму і вже успішно вразили кілька цілей по всьому півострову. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зокрема, ISW з посиланням на російські джерела пише, що в ніч з 5 на 6 січня Україна завдала удару по адміністративній будівлі на російському аеродромі в окупованих Саках, Крим, чотирма крилатими ракетами Storm Shadow. Міністерство оборони Росії тоді заявило, що російські сили знищили п'ять українських безпілотників і чотири ракети над Чорним морем і Кримом в ніч з 5 на 6 січня і шість українських ракет "Нептун" над північно-західною частиною Чорного моря 6 січня.

Водночас командувач ВПС України генерал-лейтенант Микола Олещук опублікував супутникові знімки, на яких видно ціль успішного українського удару по аеродрому Саки, хоча ISW наразі не може ідентифікувати, що це була за ціль.

Відео дня

Крім того, Головне управління військової розвідки (ГУР) України заявило про успішний удар 4 січня по російських радіолокаційних позиціях на аеродромі Саки та складу техніки поблизу Гришиного. 

Українські сили також завдали ударів по радіолокаційній системі протиповітряної оборони та центру зв'язку в Євпаторії, відповідальному за координацію операцій російської ППО в окупованому Криму, складам боєприпасів поблизу Первомайського (82 км на північ від Сімферополя) та російському командному пункту під Севастополем, починаючи з 4 січня.

"Українські та російські повідомлення вказують на те, що українські ракети та безпілотники проникають крізь російську систему протиповітряної оборони в окупованому Криму та успішно вразили деякі намічені цілі".

Водночас відомий російський воєнкор, пов'язаний з Кремлем, заявив, що українські сили завдають ударів, спрямованих на послаблення російської системи ППО над окупованим Кримом.

Наразі ISW не оцінює мету нинішньої української кампанії з нанесення ударів по російським тиловим районам в окупованому Криму, однак нагадує, що влітку 2023 року українські війська провели ударну кампанію проти російської військової інфраструктури, штабів, логістичних маршрутів та об'єктів Чорноморського флоту (ЧФ), яка витіснила російські військово-морські операції із західної частини Чорного моря і мала на меті послабити здатність російських військових використовувати Крим як плацдарм і тил для оборонних операцій на півдні України.

Удари по Криму - останні новини

Як повідомляв УНІАН, 4 січня на окупованому півострові лунали гучні вибухи, вдень Крим опинився під ударом ракет, а вже ввечері - під атакою безпілотних літальних апаратів. Окупанти стверджували, що відбивали наймасовішу атаку за останній час. 

У Генштабі Збройних сил України заявили, що завдали успішного удару по командному пункту з'єднання військ РФ біля Севастополя. А партизани руху "Атеш" пишуть, що Сили оборони вдарили по російській частині в Євпаторії за їх наведенням.

Керівник об’єднаного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомляла, що внаслідок атаки 4 січня був уражений не лише один командний пункт, але й завдані серйозні пошкодження системі захисту, і це змушує противника серйозно переформатовувати цю систему.

Вас також можуть зацікавити новини: