Україна звернеться до ООН щодо цього епізоду / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, кадр з відео

Російські окупанти розстріляли ще одну групу українських військовополонених. Злочин було скоєно 24 лютого в Бахмутському районі, повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець.

На відео з безпілотника, яке опублікував уповноважений Верховної Ради із прав людини, зафіксовано як кілька українських військовослужбовців здаються у полон. На кадрах добре видно, що українці підняли руки вгору, показуючи, що не мають зброї та не становлять загрози. 

"Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли", – зазначає Лубінець. 

За його словами, точна кількість українців, яких росіяни стратили в цьому епізоді, є невідомою, але їх було не менше семи.

"Такий розстріл – це воєнний злочин! Наразі нам також відомо, з якої військової частини російської армії військові, які нещадно стратили українців", – зауважив омбудсмен.

За словами Лубінця, щодо цього випадку він негайно звернеться з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету червоного хреста, аби ці організації зафіксували та публічно визнали факт вбивства українських полонених російськими військовими. 

Росіяни системно страчують полонених

Як писав УНІАН, лише за останні кілька днів на фронті зафіксовано одразу декілька епізодів, коли російські військові страчували українських полонених. 

Так, під час захоплення Авдіївки росіяни вбили шістьох тяжко поранених українців, які не могли вийти з позицій самостійно. Як розповіли у 110-й окремій механізованій бригаді ЗСУ, з ворогом була попередня домовленість, що поранені українці здадуться в полон і натомість отримають необхідну медичну допомогу, а в перспективі будуть обміняні.

Інший епізод стався на передових позиціях ЗСУ на північний схід від окупованого Соледара. Там росіяни змогли взяти в полон двох захисників України в окопі, але одразу після цього їх розстріляли.

Ще один такий випадок стався біля села Роботине на Запоріжжі. Там росіяни стратили трьох бранців.

Вас також можуть зацікавити новини: