Джокер, Ной та Шах, які зі стрілецької зброї збили "Орлан" на Куп'янському напрямку / фото УНІАН

"Велика рідкість влучити в "Орлан" зі стрілецької зброї. Це як з гранатомета збити корабель", - аеророзвідник "Джокер"

19:27, 02.11.2023
4 хв. Інтерв'ю

Російські безпілотники завдають чимало шкоди Силам оборони України на усіх напрямках фронту. УНІАН поспілкувався з аеророзвідником 410-го окремого стрілецького батальйону 41-ї ОМБр з позивним "Джокер" про те, яку небезпеку становить БПЛА "Орлан" і як його нещодавно вдалося збити зі стрілецької зброї.

Росіяни використовують проти нас багато різних БПЛА. Знаю, що вам вдалося збити безпілотник типу "Орлан" зі стрілецької зброї. Розкажіть, як це сталось?

Швидкість у "Орлана" була десь 60 км/год. Щоб влучити в БПЛА, треба стріляти попереду нього - так само, як по будь-якій рухомій мішені. Тобто, треба стріляти на два-три корпуси перед ним, щоб куля встигала долетіти. Також необхідно зайняти сталу позицію, наприклад, сидячи, і вести прицільний вогонь. Можна ще впертися в дерево, або прилягти…

Ми почули, що десь ведеться вогонь по небу з зенітки, і зрозуміли, що потрібно приготуватися. Я сказав людям стати в бойовий порядок, ми зайняли позиції і чекали: може, він пролетить. Але надії не було, що він так низько буде летіти.

Які були погодні умови? Нещодавно офіцер-метеоролог розповідав УНІАН, що погода іноді має вирішальний фактор для вдалої операції.

Вітер був десь 15 м/с. Коли ми підняли свій дрон для пошуку, там в режимі ATTI важко було навіть вести спостереження у полі. "Орлан" пролетів. Я думав, що ми його не вразили, але потім побачили, що від нього хвіст відвалився і об'єкт зник з поля зору.

"Орлан" над землею фактично ніколи не буває. Лише коли погана погода вони опускаються нижче, і тоді з’являється можливість їх збити. Зенітні гармати, в основному, намагаються по них влучити, а зі стрілецької зброї - це дуже велика рідкість, ще й в цілому стані, з повною комплектацією.

Вартість повного комплексу такого БПЛА - 120 тисяч доларів / скриншот

Яка це модифікація "Орлана"?

Це останній, 10-й "Орлан". Перед ними були старіші, які на 700 метрів піднімаються. Нові БПЛА розвідують не тільки камерою (адже літають на висоті у 3-5 км), в них стоїть купа антен, датчиків, які виявляють радіостанції та мобільні телефони на позиціях. Таким чином "Орлани" корегують ворожий вогонь.

Тобто, ви збили цінну ворожу одиницю.

Вартість повного комплексу такого БПЛА - 120 тисяч доларів. Зазвичай ворог виходить за ним і забирає у разі падіння, або знищує вогнем артилерії. Але цього разу ми його з поля зору втратили, підняли свій дрон, швиденько знайшли, перевірили на мінування…

В чому найбільша небезпека "Орлана"?

Він фіксує навіть WiFi. Якщо ми розкладаємо Starlink, то "Орлан" може "зчитати" точку доступу і передати цю інформацію. Якщо посеред посадки стоїть WiFi-роутер, то зрозуміло, що це не комбайнер стоїть, а військові.

Ми намагаємось Starlink напряму підключати до ноутбука, або щоб WiFi був під землею, із мінімальним радіусом дії. Саму антену Starlink він не зчитує. На передніх лініях зв'язок поганий, і коли пролітає "Орлан", якщо у нього в цей момент увімкнена функція пошуку мобільних телефонів, він працює в режимі вежі і дає сигнал потужніший, ніж вежа - телефони підключаються до нього і ворог починає їх бачити.

Аеророзвідку він виконує на відмінно, бо камера у нього працює бездоганно. Вона бачить до трьох кілометрів і визначає ціль. По ТТХ "Орлан" може пролетіти до 150 км з передачею сигналу з камери. За визначеним маршрутом він може долати до 600 км або 10 годин польоту. Коли ми його збили, то бак був майже повним. Це означає, що БПЛА запустили близько години тому.

Як часто на вашій ділянці фронту літають "Орлани"?

"Орлани" на Куп'янському напрямку літають щодня, можуть навіть летіти одразу чотири. Тому ми на завданні 24/7. В нас є декілька екіпажів. Кожен вихід - це безсонна ніч. Навіть простий солдат долучається до планування, а командир першим їде і перевіряє, чи зможе ця група виконати завдання.

Дмитро Ключко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся