В російському Енгельсі пролунали вибухи на аеродромі / фото Maxar Technologies / European Space Imaging

Військовий експерт Петро Черник заявив, що нова "бавовна" на російському аеродромі в Енгельсі Саратовської області, де в ніч проти понеділка, 26 грудня, пролунав вибух, свідчить про нездатність Росії відповісти на серйозні виклики в сфері безпеки. 

Як він зазначив в ефірі Апостроф TV, російський військово-промисловий комплекс остаточно став на шлях свого занепаду.

"І те, що їхня ешелонована оборона не може справитись з невідомим літальним апаратом, свідчить про те, що достатнього технічного потенціалу для цього у них немає. Це дуже серйозний сигнал тим країнам, які купували в Росії різну зброю, в тому числі і протиповітряні комплекси як С-300 чи С-400 "Тріумф". Тобто загалом Росія не здатна відповісти на серйозні виклики своїй безпеці",  – пояснив Черник. 

Відео дня

Експерт наголосив, що на озброєнні в РФ досі є понад 60 стратегічних бомбардувальників ТУ-95 МС, приблизно така сама кількість Ту-22 М3 і до півтора десятка Ту-160 "Білий лебідь". Він додав, що для перелому в питанні знищення російської стратегічної авіації ці літаки треба вражати десяткам. Проте знищення навіть кількох одиниць ворожої авіації є важливим. 

"Справа в тому, що усі ці літаки, за винятком одиничних екземплярів Ту-160, Росія виробляти більше не в змозі, а наймолодшому Ту-95 МС вже 30 років. Пошкоджені борти навряд будуть відремонтовані, вірогідніше за все їх зроблять "донорами" для інших машин. В стратегічному підсумку цей потенціал російських ПКС буде виснажений", – зауважив експерт.

За словами Черника, російські аеродроми "Дягілєво" і "Енгельс" будувалися саме для стратегічних бомбардувальників. Переміщення цих літаків у глибший тил спричинить проблем для росіян. Раніше ці аеродроми вважались глибоким тилом, але тепер вже точно такими не є.

Вибухи на аеродромі в Енгельсі

В ніч проти понеділка, 26 грудня 2022 року, в російському Енгельсі пролунав вибух. В районі аеродрому лунала сирена. 

У Міноборони РФ звинуватили в інциденті Україну. У російському військовому відомстві стверджують, що в районі військового аеродрому збили нібито український безпілотник. В результаті його падіння загинули троє російських військових.

Речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат зазначив, що такі "бавовни" трапляються в Росії дедалі частіше. Він закликав почекати кілька днів, коли з'являться супутникові знімки з аеродрому, які "про все розкажуть", що там сталося. Крім цього, Ігнат додав, що попередні подібні "бавовни" призводили до пошкодження літаків.

Вас також можуть зацікавити новини: