Артилерія ЗСУ мусить закріпитися поблизу Бахмута, зауважив експерт / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Коли артилерія Збройних сил України займе позиції, з яких зможе працювати по Бахмуту, то відхід Сил оборони з міста-фортеці не буде трагедією.

Як сказав керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону Єдиних новин, ризик продовжувати нашим захисникам утримуватись у Бахмуті виправдав себе. 

"Ворог в результаті зламав зуби об нашу оборону. І більше того, вони вже не в силах були утримувати фланги. Сам Бахмут – він не є ключовим у цій операції. Ключове є утримування флангів. Це висоти, з яких Бахмут видно як на долоні. Як тільки з’явиться наша артилерія, це вже буде оборонна операція російських військ. Це вже не оборонна операція України, а буде контрнаступальна операція українських військ", - зазначив він.

Відео дня

За словами Мусієнка, наразі ЗСУ відтісняють ворога з флангів і він відступає і концентрується на руїнах Бахмуту, який тепер обороняти дуже важко, тому що нема де сховатися, облашутвати позиції.

За його словами, по сторонах від Бахмуту українські війська також вирівнюють лінію фронту, витискають ворога, і таким чином на ці території зможе зайти артилерія ЗСУ, яка зможе обстрілювати Бахмут.

"Коли артилерія буде розташована, то присутність наших військових на околицях міста не буде потрібна і вже не буде трагедією їх відхід. Тому що ми не будемо наражати на артилерійський  вогонь наші ж сили і з точки зору оборони ми маємо закріпитись там, де є для цього лінії", - пояснив експерт. 

Він також сказав, що "ключовим індикатором" зараз буде те, наскільки швидко з Бахмуту втечуть "вагнерівці" і як швидко туди зайдуть російські регулярні війська.

"Пригожин задекларував, що вийдуть до 25 травня. Думаю, так і буде… Якщо російські війська регулярні не будуть поспішати, отже вони теж розуміють, що Бахмут для них не перемога, а пастка.  Як тільки вони туди зайдуть, ця мишоловка зачиниться", - сказав Мусієнко.

Він зазначив, що вихід з Бахмуту ПВК "Вагнер" вигідно, тому що їхні бойовики воюють непогано, хоча й мають там великі втрати, а регулярні війська РФ воюють гірше.

Що відбувається у Бахмуті

20 травня 2023 року ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що Бахмут Донецької області був повністю захоплений окупантами.

Командувач Сухопутними військами Збройних сил України, генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що зараз ЗСУ контролюють "незначну частину Бахмута" Донецької області.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий прокоментував, в якому випадку можливий відхід наших захисників з Бахмута, запевнивши, що наразі командування Силами оборони має готові "рецепти" протидії на всі задуми ворога на цьому напрямку.