Українські військові пройшли навчання на Leopard 2 в Іспанії \ wikipedia.org

В Іспанії 55 українських танкістів пройшли курс навчання і сформують 10 екіпажів танків Leopard 2А4, які іспанська сторона передасть ЗСУ в квітні.

Готували українських танкістів 30 іспанських офіцерів протягом місяця в Національному центрі підготовки військовослужбовців сухопутних військ біля Сарагоси, повідомило видання "Німецька хвиля". "Вимоги до українців були високі, - повідомило виданню джерело у штабі сухопутних військ Іспанії. - Для повного освоєння Leopard 2А4 заняття тривали по 12 годин сім днів на тиждень - у класах, на тренажерах, полігоні". Вільний час українські танкісти віком від 21 до 60 років мали тільки в суботу після обіду.

Співрозмовник видання підкреслив, що попри короткий термін навчання, українці "освоїли нову для них техніку, враховуючи, що всі танкісти мають бойовий досвід", набутий на радянських танках. 40 з них готувалися як члени екіпажів - четверо для кожної машини: командири, водії, націлювачі й заряджальники. 15 танкістів навчалися обслуговуванню танка як мотористи, фахівці з озброєння, електронного обладнання.

Відео дня

За даними джерела видання, перші два тижні українські військові провели в навчальних класах і тренажерних залах, де практикувалися одночасно всі члени екіпажу. Після цього вони виїхали на полігон. Там практикувалися у водінні, взаємодії танків під час бою, реальній стрільбі, подоланні перешкод, мінних полів, усуненні поломок у бойових умовах.

Крім цього, видання повідомило, що в даний час ремонт і модернізацію проходять 10 танків, які Іспанія придбала у Німеччини в 1995 році і останнє десятиліття не використовувала. Ремонту підлягають двигуни та електрообладнання. Машини отримають нову систему наведення й апаратуру зовнішнього зв'язку, частково проводиться посилення броні. Вартість кожного Leopard 2А4 оцінюють у півмільйона євро. Україна отримає й запчастини до них. 

Допомога Іспанії Україні

Іспанія надає допомогу Україні з перших днів війни. Країна поставила ЗСУ 20 американських бронетранспортерів М-113, шість пускових установок для ракет земля-повітря Hawk, шість італійських гаубиць OTO Melara Мod 56, тисячу 155-мм артилерійських снарядів, гранатомети, станкові й ручні кулемети і 700 тис. патронів до них. Також були надані шоломи й бронежилети, 70 тис. комплектів зимового спорядження, 30 санітарних машин та медобладнання. Танки і підготовка екіпажів - також є частиною військової допомоги.

Вас також можуть зацікавити новини: