Україні під силу звільнити Крим \ фото УНИАН

Окупований Росією Крим є "вирішальною територією" у війні і Україні під силу його повернути.

Про це заявив генерал-лейтенант США у відставці Бен Годжес. "Україна може звільнити Крим, вирішальну територію у цій війні. Також абсолютно ясно, що перемога України над РФ в наших стратегічних інтересах - стабільність у Європі, захист міжнародного права, сигнал для Китаю", - висловив думку Годжес, передає Голос Америки.

Експерт Гудзонівського інституту Люк Коффі також вважає, що Крим треба звільнити, але зауважив, що для цього західні партнери України повинні посилити військову допомогу.

Відео дня

"Україна має війська і мотивацію. У нас є зброя і боєприпаси. Давайте допоможемо Україні зробити роботу раз і назавжди. Крим звільнити треба", - закликав Коффі.

"Будь-яке врегулювання, яке не повертає Крим під контроль Києва, сигналізує іншим країнам, що військове захоплення землі буде толеруватись, це створить небезпечний прецедент для 21 століття", - пояснив ситуацію Коффі.

Крім того, експерт взявся спрогнозувати, одну з потенційних локацій майбутнього українського контрнаступу. Він вважає, що це може бути південь України - від Запорізької області в напрямку Мелітополя.

"Метою Києва було б вбити клин між окупованим росіянами містом Маріуполь і Перекопським перешийком у Криму. Такий крок може стати найшвидшим і найпрямішим способом відрізати єдиний сухопутний міст з Росії до Криму, ... де проходять основні дороги та залізничні мережі, які РФ використовує для зміцнення ліній фронту на півдні. Якщо Україна візьме це місто, це залишить російські сили без сухопутного шляху для поповнення чи підкріплення з РФ", - проаналізував ситуацію експерт.

За словами Коффі, якщо військам ЗСУ вдасться вклинитись у територію між Кримом та східною Україною, "наступний крок буде наступ на півострів". Єдине, що має робити Захід - надати Україні всі інструменти, яких вона потребує для цієї роботи.

Між тим, співробітник Інституту Кеннана з питань вивчення Росії та Євразії Стефан Сестанович назвав "амбітною" ідею повернення Криму. На його думку, західні політики розуміють, що "такі великі цілі перевищують військовий потенціал України. Їх також хвилює, що російський президент Путін буде готовий використати ядерну зброю, щоб утримати Чорноморський півострів".

Експерт зауважив, що РФ за останній рік вклала багато зусиль в укріплення Криму. Крім того, за словами Сестановича, деокупацію ускладнять демографічні зміни на півострові, куди після 2014 року переїхало жити до 600 тис. росіян.

Деокупація Криму

Росія окупувала Крим в 2014 році. З тих пір точаться дискусії про те, яким чином Україна може повернути півострів. На тлі війни в Україні почали лунати думки про те, що Київ може повернути окупованй півострів військовим шляхом. Проте минулого місяця держсекретар США Ентоні Блінкен припустив, що деякі території Україна буде повертати дипломатичним шляхом, натякаючи саме на Крим.

Вас також можуть зацікавити новини: