У РФ є імперська мрія щодо Чорного моря, поділився експерт / фото УНІАН, Олег Куцький

Давня імперська мрія РФ - тримати під контролем Чорне море і протоку Босфор.

Якщо Росія спровокує інші країни й блок НАТО загалом на активну протидію таким незаконним спробам, тоді підхід "сам не гам і другому не дам" може повернутися росіянам сторицею, розповів військовий експерт, співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова Олексій Мельник в інтерв'ю Obozrevatel.

"…залежність Росії від таких базових свобод, як свобода навігації, свобода судноплавства в десятки разів вища, ніж, наприклад, України, враховуючи те, що 90% російського нафтового експорту йде саме через Чорне море. Або крадене зерно, яке Росія має намір вивозити в країни Африки", - зазначив експерт.

Відео дня

За його словами, "це їхня давня імперська мрія - контролювати Чорне море, протоку Босфор". Мельник додав, що міни, які загарбники розкидають на шляху, яким кораблі потенційно можуть йти в українські порти, дрейфують морем і невідомо, який корабель можуть потопити.

"На сьогодні НАТО поводить себе доволі пасивно, але не факт, що така поведінка буде тривати й надалі, особливо коли це торкнеться їхніх інтересів не просто десь далеко, а безпосередньо", - підкреслив експерт.

Важливі новини про Чорне море - зараз це варто прочитати

Нагадаємо, після того, як у середині липня РФ зірвала продовження "зернової угоди", якою було передбачено експорт зерна з України Чорним морем, російські окупанти почали завдавати масовані удари по українській портовій інфраструктурі та зерносховищах.

Крім того, російська сторона пригрозила топити у Чорному морі борти, які йдуть в наші порти, оскільки нібито вважатиме, що вони перевозять боєприпаси та зброю. Міноборони України відповіло на погрози супротивника і закрило для російських кораблів північно-східну частину Чорного моря та Керч-Єнікальську протоку.

Вас також можуть зацікавити новини: