Експерт прокоментував дії РФ у Чорному морі / Фейсбук, Олександр Кубраков

Росія почала перетворювати Чорне море на своє внутрішнє, поки світ мовчки спостерігає за діями агресорки. Про це заявив голова ГО "Українська аграрна асамблея" Олександр Гапон.

В ефірі телеканалу FREEДОМ він наголосив, що є чимало способів, які допоможуть припинити вивезення української агропродукції Росією, проте навряд чи світ вдасться до тиску на Москву. При цьому, після запровадження ембарго на зернові у світі злетять ціни, чого не хоче допустити, ні Організація Об’єднаних Націй, ні міжнародні організації.

"Крім цього, якщо стосовно Росії могли б зробити, то давно б зробили точно такі самі "зернові коридори", як вона зробила для нас, бо вона теж країна, яка бере участь у конфлікті. І чому зараз у Босфорі не перевіряють російські судна на ввезення зброї? Тому що "зерновий коридор" із перевірками тими, що є, відбувся завдяки думці РФ, що в нас ввозитимуть зброю порожніми суднами на територію України. Але в нас теж є такі підозри, і небезпідставні. Журналісти озвучили інформацію, що протоку пройшли два судна, в яких була артилерійська зброя з Сирії, яка переміщалася на територію Чорного моря", – зауважив він.

Відео дня

За словами Гапона, зараз Росія вирішує, які перевірки влаштовувати, кого пускати, а кого не пускати, фактично перетворюючи Чорне море на внутрішнє море РФ. 

"А коли РФ оголосила, що вважатиме всі судна, які йдуть на завантаження зерновими, своїми військовими цілями, вона не обумовила, що ті судна, які йдуть до Одеси або до Південного, Миколаєва, вона говорила про всі судна", – додав він, наголосивши, що РФ діє, як заманеться, а світ нічого з цим не робить. 

Ситуація в Чорному морі: що варто знати

Після зриву "зернової угоди" 17 липня, в рамках якої відбувався експорт українського зерна Чорним морем, Росія почала бити по українській портовій інфраструктурі, знищуючи її та сховища із самим зерном.

Крім того, агресорка вчергове вдалася до погроз. У Міноборони РФ пригрозили, що будуть атакувати всі цивільні судна, які прямують до українських портів Чорним морем, і вважатимуть їх за такі, що перевозять вантажі військового призначення. У США, коментуючи цю заяву, висловили неготовність оголошувати будь-які заходи, спрямовані на підтримку кораблів, що прямують до українських портів. Своєю чергою, представник Ради безпеки Білого дому Джон Кірбі зазначив, що Штати не мають намірів брати участь у військовому захисті зернового коридору.

Водночас тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер заявила, що РФ замінувала підходи до українських портів для підриву цивільних суден. Існує ймовірність, що ворог влаштує провокації в Чорному морі, щоб потім звинуватити в них Україну. Секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи можливість провокацій з боку Кремля, також зауважує, що Росія здатна піти на будь-які кроки.

Вас також можуть зацікавити новини: