Командування Об'єднаних Сил ЗС України

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко пояснив навіщо потрібна буферна зона на кордоні України з РФ.

Він відзначив, що реалізація цієї зони можлива в ході мирних переговорів з питання капітуляції Москви. "Ідея демілітаризації кордону РФ важлива для забезпечення майбутньої безпеки України на покоління вперед", - зазначив він.

Коваленко висловив думку, що буферна зона протяжністю 50 км – це оптимальна глибина для вогневого контролю далекобійною і високоточною артилерією.

Відео дня

"На кордоні з РФ в перспективі необхідно буде створити ешелоновані рубежі вогневого ураження. Розглядаючи наявні у нас зараз засоби такі як М777, широка номенклатура САУ 155-мм, а так само М270 і М142", - зазначив він.

Використовуючи дані кошти, зазначив експерт, можливе створення кількох рубежів ураження цілей глибиною до 50 км. З глибини України в перспективі ця зона може покриватися тактичними ракетами 300/500 км. Для створення такої буферної зони навіть не потрібно буде заходити на територію РФ. Контроль може здійснюватися дистанційно, з урахуванням можливостей кожного артилерійського ешелону, ближнього, середнього і далекого.

Також Коваленко вказав і на недоліки цієї ідеї. Їх, як мінімум два, вважає аналітик. "Перший - відсутність згоди наших партнерів у питанні нанесення ударів по території РФ західним озброєнням. Другий - навіть при позитивному вирішенні "першого" моменту, достатньої кількості одиниць артилерійських систем для повного закриття кордону з РФ поки немає", - вказав аналітк.

Кордон України з РФ 

У серпні 2023 року Україна відкрила пункт пропуску на кордоні з РФ, який був закритим з початку повномасштабної війни. Прикордонний пункт Колотилівка-Покровка відкрили для того, щоб ним могли скористатися українці, які бажають повернутися в Україну.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив, що з жовтня 2023 року прикордонники почали фіксувати повернення українців з території РФ через КПП Колотилівка-Покровка. Прикордонники жодному громадянину України не відмовляють у перетині кордону, навіть, якщо у них немає всіх потрібних документів.

Вас також можуть зацікавити новини: