ЗСУ продовжують знищувати елементи російської ППО / фото ua.depositphotos.com

Коли Генштаб звітує про втрати російських окупаційних військ, увага звертається в першу чергу на кількість знищених окупантів, танків, артилерії, залишаючи без уваги не менш важливі позиції. І однією з таких є ППО.

На це звернув увагу військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Він зазначив, що втрати ППО "складно швидко компенсувати, а виробництво нового - це неспішний і тривалий процес".

Аналітик нагадав, що британська розвідка у своєму огляді зазначила, що втрати ЗРК великого радіусу дії (С-400/С-300) змусять окупантів перекидати такі комплекси з інших локацій, тим самим послаблюючи захист там.

Відео дня

У зв'язку з цим експерт зазначив, що росіяни і справді "несуть серйозні втрати в ППО великого радіусу дії, з урахуванням того, що ці комплекси не розміщуються поблизу лінії бойових зіткнень, а часто в тиловій зоні і навіть в глибокому тилу, якщо говорити про, наприклад, ЗРК С-400".

Але, як зазначив Коваленко, не зовсім вірно приділяти увагу виключно цьому ешелону, ігноруючи комплекси малого і середнього радіусу дії.

"Наприклад, саме комплекси малого і середнього радіусу дії забезпечують перехоплення не тільки таких повітряних об'єктів як авіація або ракети, а й малогабаритних, протидіяти яким С-300 і С-400 не можуть. Саме комплекси МРД і СРД захищають С-300 і С-400 від ударів БПЛА, здійснюючи функцію прикриття", - пояснив експерт.

Коваленко уточнив, що за час повномасштабного вторгнення в Україну відомо про 566 випадків знищення, пошкодження і заволодіння російськими засобами ППО. Тільки з початку наступу ЗСУ в червні і до сьогоднішнього дня було знищено 230 засобів ППО окупантів.

Коваленко зазначив, що окупанти втратили 41 ЗРК Тор-М1/2, що є одним з найбільш ефективних засобів ППО ближнього радіусу дії на озброєнні росіян. Якщо говорити не про верифіковані дані, то втрати модифікацій ЗРК Тор перевищили 60 одиниць.

"Аналогічно з ЗРПК " Панцир-С1", верифіковані втрати яких становлять 20 одиниць, при не верифікованих – більше 40 комплексів. За такою схемою втрати ЗРК Бук-М1/2/3 склали 48/70, ЗРК "Стріла-10" 34/60, ЗРК "Оса" 15/40", - зазначив експерт.

Коваленко підкреслив, що всі ці комплекси МРД і СРД повинні не просто прикривати передові підрозділи окупантів уздовж лінії бойових зіткнень, а й створювати ешелони вглиб тимчасово окупованих територій, забезпечувати прикриття комплексам великого радіусу дії. Але їх з кожним днем стає все менше і менше, що чітко було видно по проривах якимись літальними апаратами повітряного простору самої РФ і Москви зокрема.

Аналітик зазначив, що найяскравіший приклад – це знищення комплексу С-400 "Тріумф" на мисі Тарханкут в серпні. "Вся суть була в тому, що цей процес знімав безпілотник, який росіяни не могли ні помітити, ні збити. А все тому, що комплексів призначених для цього поблизу не було", - констатував експерт.

Війна в Україні: новини

ЗСУ активно знищують російські важкі вогнеметні системи. За 1 і 4 листопада були верифіковані ліквідації двох ТОС-1А "Сонцепьок".

Раніше Коваленко повідомляв, що з початку наступу Сил оборони України, тобто за п'ять місяців, ЗСУ знищили понад 93 тис. людей особового складу російських окупаційних військ, а також понад 1 400 танків і понад 2 350 ББМ.

Вас також можуть зацікавити новини: