Окупанти вирішили зміцнюватися / фото wikimedia.org

Угруповання російських окупаційних військ посилюється, акцент роблять на угрупованні військ (УВ) "Південь".

Про це повідомив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. "У російському окупаційному угрупованні військ спостерігається неоднозначне явище. У той час як майже всі групи військ дещо зменшилися за чисельністю особового складу, в цілому угруповання збільшилося, за рахунок посилення всього одного УВ, саме – "Південь", зоною відповідальності, якого є Донецька область", - пояснив ситуацію Коваленко.

Він зазначив, що станом на середину грудня 2023 року ГВ "Південь" налічувала трохи більше 155 тис. особового складу, при цьому будучи найчисленнішим і боєздатним у всьому угрупованні окупантів. Станом на початок січня 2024 року чисельність угруповання перевалила за 168 тис. осіб.

Відео дня

Як зазначив Коваленко, не дивлячись на рекордні втрати, за два з половиною тижні угруповання, що давить на Авдіївку, в районі Бахмута збільшили на більш ніж 13 тис. осіб. "Як таке можливо, з урахуванням як і раніше недостатньої мобілізації в РФ при високих втратах? В першу чергу за рахунок донорів людського ресурсу у вигляді інших УВ", - пояснив експерт.

Коваленко зазначив, що якщо говорити про тенденцію останніх двох з половиною тижнів, то УВ "Центр" зменшилося з 41,5 тис. осіб до трохи більше 40 тис. Це ж стосується і УВ "Захід", що діє на Куп'янському напрямку і чисельність якого зменшилася з 63 тис., до 61 тис. осіб.

Це явище стосується практично всіх УВ, зазначив аналітик. "І це не тільки перекидання до складу УВ "Південь" сил і засобів, з інших плацдармів, за рахунок інших УВ, а й фактор компенсації втрат. Кожне з цих УВ несе регулярні і досить істотні втрати, але на їх компенсацію ресурс людей не виділяють, а концентрують його виключно для "південців".

Аналітик висловив думку, що це явище говорить про те, наскільки російське командування прагне здобути хоч якийсь успіх в Донецькій області, до, так званих, виборів президента РФ, причому на шкоду іншим плацдармам. "Не здивуюся, якщо до початку "виборів" в РФ УВ "Південь" досягне чисельно показника 190-200 тис. А це, на жаль, означає, що штурмові дії піхотної компонентою, більш відомі в народі як "м'ясні штурми", можуть досягти за цей період апогею", - прогнозує аналітик.

Війна в Україні: новини

4 січня на фронті між ЗСУ та російськими загарбниками сталося 59 бойових зіткнень.

В Україні минулого тижня наземні бої як і раніше характеризувалися або статичною лінією фронту, або дуже поступовим локальним просуванням окупантів на ключових ділянках, повідомило Міноборони Британії.

Вас також можуть зацікавити новини: