Окупанти атакували Україну "шахедами" / фото ua.depositphotos.com

У ніч на 8 січня російські окупанти здійснили наліт дронами-камікадзе Shahed-131/136, та комбінований ракетний удар з застосування різної номенклатури ракет. Можливо, в цьому ударі застосовувалися північнокорейські ракети KN-23.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. "Даний удар підтверджує, що РФ завдає їх в рамках не тільки для поразки якихось цілей, але в першу чергу – як елемент терору. Святкового терору", - висловився аналітик.

Коваленко зазначив, що росіяни цинічно і з маніакальною витримкою накопичували боєкомплект і планували надзвичайно синхронізовані удари перед Новим роком, на Новий рік і після. "Сьогодні вони завдали удару на Різдво, яке святкують в ці дні в культі РПЦ. "Різдвяний" терор. Зайвий доказ того з якими нікчемами ми воюємо", - сказав експерт.

Відео дня

Коваленко вказав, що цей удар був через 5 днів після масованого удару 2 січня, що вписується в терміни підготовки носіїв до нової хвилі ударів, при наявності достатнього боєкомплекту, в чому сумнівів бути не може. "В даний час, накопичений за другу половину 2023 року боєкомплект ракет у росіян не вичерпаний, за винятком дефіциту 9М723, що змушує Росію шукати їм заміну у КНДР", - зазначив аналітик.

Коваленко зазначив, що практично всі влучання сьогодні стали наслідком прориву ППО засобами ураження, перехоплення яких технічно в цих областях було неможливе, через відсутність відповідних ЗРК. Йдеться про прориви ракетами Х-47м2 "Кинджал", 9М723 і Х-22/32, які збиваються ЗРК Patriot і SAMP/T.

Так само, на себе звертає увагу обмежений боєкомплект ракет Х-101/555/55. Тобто росіяни обрали сценарій ударів обмеженим боєкомплектом, аналогічний тим ударам, які завдавалися в травні-червні 2023 року.

Так само, цього разу пуски Х-101/555/55 здійснювалися з 11 Ту-95МС або по 2-3 ракети на літак, хоча, досить було задіяти всього три літаки.

"Незважаючи на передбачуваність російських окупантів, актуальним залишається питання захисту тилової України від ударів засобами ураження, для перехоплення яких вимагається надання сучасних комплексів з відповідним функціоналом. Окупанти ж, користуються незахищеністю ряду областей і застосовують відповідну номенклатуру ракетного озброєння, з максимальним ефектом прориву", - констатував аналітик.

Ракетний удар по Україні

Вранці російські окупанти влаштували ракетну атаку по Україні. Близько 6:20 повітряні сили підтвердили пуски крилатих ракет з району Каспійського моря.

Вибухи були чутні в ряді міст. Зокрема, в Харківській області їх було не менше чотирьох. Також серйозні наслідки прильотів зафіксовані в Хмельницькій області і Кривому Розі.

Вас також можуть зацікавити новини: