Генерал Браун заявив, що ATACMS не застосовуються для ураження на території Росії / фото Getty Images

Американські топ-посадовці США уточнили, як Збройні сили України можуть застосовувати надану зброю американського виробництва.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідні заяви зробили голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун та міністр оборони США Ллойд Остін на брифінгу після засідання Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн-22"), яке відбувалося у віртуальному форматі.

Зокрема, у Брауна запитали, чи погоджується він з тим, що українці повинні застосовувати американське озброєння для ураження російських військ, які знаходяться на території РФ біля кордону з Харківською областю.

Відео дня

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США сказав, що увага Сполучених Штатів зосереджується на підтримці України таким чином, аби ЗСУ мали спроможності впливати на перебіг ближнього бою і серйозним чином.

"Ми звертаємо увагу на те, що відбувається довкола Харкова. Я не буду говорити публічно, що я можу порадити (українцям - УНІАН)", - сказав Браун.

Як додав генерал, оскільки підтримка України триває, він продовжить взаємодіяти з Остіном, бо США надають рекомендації щодо подальшого руху: "Але, головний ключовий момент полягає у тому, аби застосовувати спроможності, які ми надаємо, у ближньому бою".

Він додав, що Україна може застосовувати американське озброєння на українській території, у тому числі в окупованому Криму.

Водночас, міністр оборони США Остін погодився з цими словами: "На мій погляд, їхня увага має зосереджуватися на ближньому бою".

При цьому, Браун переконаний, що ракети ATACMS, які США надали Україні, не застосовуються для ураження на території Росії, а виключно на українській території.

Удари по РФ зброєю США - що повідомлялося

Раніше видання Bloomberg повідомляло, що США не дозволяють Україні бити по території Росії американською зброєю. Втім, Києву необхідний такий дозвіл, щоб зупинити наступ росіян на Харків та частину східних регіонів. Видання зазначає, що Росія пішла в наступ на Харків, хоч окупація міста й малоймовірна. Але цей наступ демонструє ціну, яку Україна платить через запізнення Америки із затвердженням допомоги. Також це підкреслює безглуздість обмежень США, які заважають Києву вести боротьбу з Росією на її території. 

Водночас, державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен у Києві наголосив, що Україна має самостійно вирішувати, як їй відстоювати свою свободу у війні з Росією. Втім, держсекретар каже, що США не заохочували Україну завдавати ударів по території РФ. 

Вас також можуть зацікавити новини: