Мобільним вогневим групам не вистачає новітнього озброєння / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Небо над Києвом серед інших захищають журналісти та судді, які сформували добровольчий підрозділ "Мрія". Озброєні далеко не новою зброєю, вони збивають над столицею ворожі дрони-убивці, пише The Guardian.

Від минулого року 241-ша бригада тероборони, в якій служить сержант із позивним "Шишак", нишпорить в небесах у пошуках російських літальних об’єктів за 100 км на схід від Києва, на одному з кількох маршрутів польоту безпілотників. Їхнє завдання — збити дрони до того, як ті досягнуть столиці. 

"Мені подобається моя робота. Ми досить успішні. Ми зупиняємо смерть тут. Наші сім’ї в Києві, тому ми захищаємо наших дружин і дітей", – розповідає боєць.

Відео дня

Як зазначає The Guardian, загін сержанта "Шишака" полює на "Шахеди", озброївшись "старовинним військовим спорядженням, яке могло бути з музею" – кулеметом М2 Браунінг, створеним ще під час Першої світової війни. 

"Він може бути старим, але працює", — каже боєць Євген Долін. Не було сенсу витрачати ракету Patriot вартістю 4 мільйони доларів на дрон вартістю 20 000 доларів, пояснив він, зазначивши: "Це елементарна економіка. Ви не використовуєте велику рушницю, щоб застрелити горобця".

Підрозділ також має пару радянських великокаліберних кулеметів ДШК, відомих як "Душки". Вони оснащені трасуючими і звичайними патронами. 

Капітан Олександр Жигун розповів, що його взвод складається зі старших бійців, віком 30-40 років. Йому самому – 38 років. Більшість прийшли з цивільного життя, працювали тележурналістами та дизайнерами. Зброя у них теж була середнього віку. Але досі їм вдавалося збивати кожен дрон, з яким вони мали справу. 

Інший підрозділ тієї ж таки 241-ої бригади обороняє центр Києва. На 12-му поверсі багатоквартирного будинку на околиці міста розмістили кулеметний пост. Поруч знаходиться ТЕЦ. 

За словами бійця на ім’я Євген Мєзєнцев, його кулемет "Максим", виготовлений ​​в 1944 році, збив чотири безпілотники. Більшість членів його підрозділу – відомого як "Мрія" – є добровольцями на неповний робочий день і працюють у юридичній професії. Декілька разів на місяць він цілодобово чергує. Решту часу – суддя апеляційного суду в одному з районів столиці.

"У нас немає вибору. Ми повинні виграти цю війну. Якщо ми цього не зробимо, наші діти та онуки все одно будуть воювати з росіянами. Ніхто з нас не хоче жити в путінській Росії. Ми хочемо бути вільними та незалежними. Ми не хочемо бути рабами свого ближнього", – сказав він.

Інший суддя-доброволець Микола Місечко вважає марними переговори з Москвою. "Це нонсенс. Ви знаєте, що росіянин бреше, коли він відкриває рота", – сказав він.

Війна в Україні: повітряний терор агресора

Як писав УНІАН, у ніч на 9 травня російські БПЛА типу Shahed 136/131 знову атакували тилові регіони України. Зокрема один ворожий безпілотник влучив у Будинок культури на Миколаївщині. Загалом ворог запустив 20 дронів, і майже всі були збиті.

Також ми розповідали, що в останні два місяці агресор поновив систематичні атаки на українську енергетичну інфраструктуру, завдавши численних ударів по об'єктах виробництва і передачі електроенергії в багатьох областях України. Як пишуть аналітики американського Інституту вивчення війни, російські військові намагаються використати ослаблення української ППО, щоб зруйнувати енергосистему України та обмежити її оборонно-промисловий потенціал.

Вас також можуть зацікавити новини: