Ситуація може змусити Зеленського піти на неофіційну мирну угоду, вважає аналітик / колаж УНІАН, фото president.gov.ua, кадр з відео

Повна воєнна перемога Росії із встановленням власного маріонеткового уряду в Києві для Кремля буде значно гіршим варіантом закінчення війни, аніж умовна "бойова нічия" із рівноправною мирною угодою. Таку думку висловив старший науковий співробітник Центру Міллера в Університеті Вірджинії Брантлі Вомак на сторінках видання The Hill.

Аналітик зазначає, що у найгіршому для України сценарії Путін може дочекатися моменту, коли Захід припинить істотну підтримку ЗСУ, і українські ресурси скінчаться. Після цього Кремль цілком може завершити війну своїм початковим наміром із встановленням маріонеткового уряду в Києві. Але така перемога несе для Росії ризик спалаху українського опору і відновлення західної підтримки.

"Перемога, навіть у разі її досягнення, була б для Росії стратегічною катастрофою. Це закріпило б ворожнечу з Європою, і санкції США стали б незворотними. Ізоляція збільшила б залежність від Китаю, ускладнивши вразливість Росії на її сибірському фронті. Контроль над Україною був би виснаженням російських ресурсів навіть більшим, ніж окупація Афганістану. Продовжувана мілітаризація російської економіки перешкодила б диверсифікації, щоб не покладатися на доходи від нафти", – вважає Брантлі Вомак.

Відео дня

На його думку, насправді найбільш позитивним для Росії результатом війни в Україні було б встановлення миру шляхом рівноправних переговорів. 

"Угода полегшить військовий тягар Росії та задовольнить не лише Європу та США, але й Китай та глобальний Південь. Санкції можна було б скасувати, а звернути увагу на відновлення як української, так і російської економіки. Жодна зі сторін не досягла б своїх військових цілей, але повна перемога видається неможливою для України та саморуйнівною для Росії", – пояснює аналітик.

На думку Брантлі Вомака, провал літнього контрнаступу ЗСУ та перспектива зменшення зовнішньої підтримки можуть зробити Володимира Зеленського більш відкритим для компромісу – хоча б неофіційного. 

Перспектива закінчення війни в Україні

Як писав УНІАН, сьогодні Володимир Путін виступив перед російським народом і заявив, що його початкові цілі у війні проти України не змінилися – "денацифікація" та "демілітаризація".

Тим часом Західна преса попереджає, що послаблення підтримки України Заходом збільшує шанси Путіна на перемогу у війні. Наприклад, The New York Times зазначає, що війна в Україні досягла критичного моменту, оскільки місяці жорстоких боїв зробили Москву більш впевненою, а Київ – невпевненим у своїх перспективах.

Вас також можуть зацікавити новини: