Перемога Путіна занурить світ у похмурі часи / колаж УНІАН, фото REUTERS, Telegram/Віталій Барабаш, facebook.com/JointForcesCommandAFU

В разі воєнної перемоги Росії в Україні на решту світу чекають темні часи, а для США це означатиме втрату світового лідерства. Про це заявила експертка з Росії, колишня радниця кількох президентів США Фіона Хілл в інтерв’ю Politico.

За її словами перемога або поразка України в значній мірі залежить від того, чи буде і далі надходити американська допомога. Але від перемоги або поразки України своєю чергою залежить те, в якому світі далі існуватиме Америка.

На думку Хілл, світ, у якому Путін здобуває перемогу в Україні, — це світ, де вплив США у світі зменшується, де Іран і Північна Корея набирають сміливості, де Китай домінує в Індо-Тихоокеанському регіоні, де Близький Схід стає більш нестабільним і де розповсюдження ядерної зброї набирає обертів як серед союзників, так і серед ворогів Америки.

Відео дня

"Зараз Україна стала полем битви для Америки та майбутнього Америки — бачимо ми це чи ні — за нашу власну оборонну позицію та готовність, за нашу репутацію та наше лідерство. Для Путіна Україна — це проксі-війна проти Сполучених Штатів, щоб усунути Сполучені Штати зі світової арени", — сказала екс-радниця кількох президентів США.

Вона також зауважила, що Китай уважно занотовує те, як Європа і США реагують на російську агресію в Україні. Розуміння цих реакцій буде враховано Пекіном у контексті його політики щодо Тайваню, Південної Кореї та Японії – важливих азійських союзників Америки. Ці країни добре розуміють, чим для них обернеться поразка України, тому вони так активно допомагають Києву.

Фіона Хілл наголошує, що відмова США від підтримки України в критичний момент, особливо з огляду на ганебну втечу американців з Афганістану у 2021 році, змусить союзників Америки шукати собі інших стратегічних партнерів на тлі глобальних загроз.

"Путін зможе представити досить потужний наратив про "Нездатність Сполучених Штатів дотримуватись своїх зобов'язань і втрату їхньої ролі міжнародного лідера". Ми (країни Заходу) вчепимося один одному в горло. Немає способу, в якому це закінчиться добре. Буде ганьба за те, що підвели українців. Я думаю, що це викликало б бурю взаємних звинувачень", – каже пані Хілл і додає, що поразка України також спровокує інших агресорів по всьому світі.

Окремою проблемою вона вважає швидке розповсюдження ядерної зброї у світі, яку захочуть отримати багато країн. Адже вони побачать, що була одна країна, яка мала ядерну зброю, відмовилася від неї, а потім її загарбали.

Проблеми із виділенням американської допомоги Україні

Як писав УНІАН, видання Business Insider звинуватило американських республіканців у тому, що вони тримають в заручниках нову допомогу Україні, сподіваючись добитися політичних перемог, поки Київ веде екзистенційну боротьбу з Росією. І поки час для укладення угоди закінчується, Білий дім, Україна і експерти б'ють на сполох, стверджуючи, що якщо допомога вичерпається, Україна програє війну.

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи зараз в США, відверто заявив американським військовим, що затягуванням із виділенням допомоги Україні Конгрес надихає Путіна продовжувати агресію.

Вас також можуть зацікавити новини: