Експерт пояснив, чому для Путіна мирна угода із Зеленським вигідніша, ніж окупація Києва

Експерт проаналізував далекосяжні наслідки, які матимуть для Росії ці два варіанти закінчення війни.

Повна воєнна перемога Росії із встановленням власного маріонеткового уряду в Києві для Кремля буде значно гіршим варіантом закінчення війни, аніж умовна "бойова нічия" із рівноправною мирною угодою. Таку думку висловив старший науковий співробітник Центру Міллера в Університеті Вірджинії Брантлі Вомак на сторінках видання The Hill.

Аналітик зазначає, що у найгіршому для України сценарії Путін може дочекатися моменту, коли Захід припинить істотну підтримку ЗСУ, і українські ресурси скінчаться. Після цього Кремль цілком може завершити війну своїм початковим наміром із встановленням маріонеткового уряду в Києві. Але така перемога несе для Росії ризик спалаху українського опору і відновлення західної підтримки.

"Перемога, навіть у разі її досягнення, була б для Росії стратегічною катастрофою. Це закріпило б ворожнечу з Європою, і санкції США стали б незворотними. Ізоляція збільшила б залежність від Китаю, ускладнивши вразливість Росії на її сибірському фронті. Контроль над Україною був би виснаженням російських ресурсів навіть більшим, ніж окупація Афганістану. Продовжувана мілітаризація російської економіки перешкодила б диверсифікації, щоб не покладатися на доходи від нафти", – вважає Брантлі Вомак.

На його думку, насправді найбільш позитивним для Росії результатом війни в Україні було б встановлення миру шляхом рівноправних переговорів. 

"Угода полегшить військовий тягар Росії та задовольнить не лише Європу та США, але й Китай та глобальний Південь. Санкції можна було б скасувати, а звернути увагу на відновлення як української, так і російської економіки. Жодна зі сторін не досягла б своїх військових цілей, але повна перемога видається неможливою для України та саморуйнівною для Росії", – пояснює аналітик.

На думку Брантлі Вомака, провал літнього контрнаступу ЗСУ та перспектива зменшення зовнішньої підтримки можуть зробити Володимира Зеленського більш відкритим для компромісу – хоча б неофіційного. 

Перспектива закінчення війни в Україні

Як писав УНІАН, сьогодні Володимир Путін виступив перед російським народом і заявив, що його початкові цілі у війні проти України не змінилися – "денацифікація" та "демілітаризація".

Тим часом Західна преса попереджає, що послаблення підтримки України Заходом збільшує шанси Путіна на перемогу у війні. Наприклад, The New York Times зазначає, що війна в Україні досягла критичного моменту, оскільки місяці жорстоких боїв зробили Москву більш впевненою, а Київ – невпевненим у своїх перспективах.

Вас також можуть зацікавити новини: