Експерт пояснив стратегію окупантів щодо Авдіївки / фото ua.depositphotos.com

Ситуація навколо Авдіївки останнім часом загострюється. На цей населений пункт росіяни могли змістити свій оперативний фокус.

За словами військового експерта Михайла Жирохова, місто стало частіше з'являтися в новинах, але це не означає, що "Авдіївка виникла раптом", тому що бої йдуть вже довго, і вони йшли, коли українські військові захищали Бахмут та Вугледар.

"Росіяни намагалися з самого початку штурмувати Авдіївку "в лоб", але за дев'ять років там зроблені величезні фортифікаційні споруди і захопити місто таким чином практично неможливо", - пояснив експерт в коментарі РБК-Україна.

Відео дня

Він вказав, що російські окупанти намагаються обійти Авдіївку з двох сторін.

"Вони знайшли деякі "моменти" з півдня і півночі, де було менше оборони. Зараз росіяни намагаються проломити оборону ЗСУ для того, щоб перерізати останні дві дороги. Щоб таким чином не штурмувати "в лоб", а щоб наші військові відійшли далі", - пояснив Жирохов.

При цьому він вказав, що російські окупанти почали бити по місту 500-кілограмовими бомбами, тому ситуація в Авдіївці критична – її оголосили "червоною зоною" через високу інтенсивність нальотів. Крім того, експерт вказав, що для росіян місто важливе, щоб "похвалитися", а також це відтіснить ЗСУ подалі від тимчасово окупованого Донецька.

"У разі захоплення цього міста це буде досить сильно розкручуватися росіянами медійно. Тому що вони подають Авдіївку для свого народу як місто, з якого нібито "дев'ять років обстрілювали Донецьк", - вказав він.

Також дану ситуацію Москва б могла використовувати як "планомірний рух" до адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей.

Ситуація в Авдіївці - що відомо

Інститут вивчення війни 23 березня повідомив, що російські окупанти змінили пріоритет з Бахмута на інші напрямки, зокрема на Авдіївку.

Голова Авдіївської міської Військової адміністрації Віталій Барабаш повідомив, що місто закрите на в'їзд з 27 березня, в тому числі для волонтерів та журналістів.

Вас також можуть зацікавити новини: