ЗСУ стримують агресора в сірій зоні біля кордону / фото 53 ОМБр ім. князя Володимира Мономаха

Російський "наступ" на Харків, що стартував уранці 10 травня, є калькою рейдів "Російського добровольчого корпусу" (РДК) і "Легіону Свобода Росії" (ЛСР) у російське прикордоння. Склад російського угруповання виключає можливість серйозного розвитку цього наступу, вважає військовий оглядач Олександр Коваленко.

Він зазначив, що російська група військ "Північ", яка діє на північ від Харкова, має "показово високий" рівень штатної комплектації артилерією. На думку Коваленка, це свідчить про намір здійснювати саме артилерійський терор прикордоння. Паралельно росіяни намагаються влаштовувати "рейди рівня ДРГ".

"Те, що відбувається зараз у Харківській області, це банальна калька рейдів РДК і ЛСР на територію Росії. Ось тільки з їхнього боку це подається як наступ на Харків. (...) А за підсумком, зайшли на ті території, які були з 2022 року сірою зоною", - зазначає аналітик.

Відео дня

При цьому Коваленко відповідає українським "лідерам громадської думки", які сьогодні кинулися критикувати Генштаб за відсутність фортифікацій безпосередньо на кордоні з РФ.

"Кілометр від кордону з Росією - це екстремальна зона не тільки покриття дивізійною гарматою і мінометами 82-мм, а й банально - сприятлива зона для роботи снайпера з елементарною СВД", - пояснив він.

Окупанти атакують кордон біля Харкова: останні новини

Як писав УНІАН, уранці 10 травня російські окупанти здійснили атаки на державному кордоні на північ від Харкова, де наступів не було з осені 2022 року. Представник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин назвав це спробою росіян відтягнути українські війська з Донбасу.

У Генштабі стверджують, що Сили оборони України діють на підготовлених оборонних рубежах. Бої точаться за населені пункти в прикордонній "сірій зоні" - Стрілеча, Пильне та Борисівка, Олійникове та Огірцеве.

"Здійснюється вогневе ураження із завданням зірвати ворожий наступ і знищити окупанта, який вклинився в нашу оборону. Рішення на посилення наших бойових підрозділів буде реалізовано, - заявили в Генштабі.

Вас також можуть зацікавити новини: