Експерт спрогнозував, чого чекати від окупантів найближчим часом / фото ua.depositphotos.com

Заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь вважає, що російський диктатор Володимир Путін готується до затяжної війни проти України. Він знову поставиви перед новим командувачем окупантів в Україні Валерієм Герасимовим нереальні завдання, надавши йому останній шанс змити з себе ганьбу за провальне вторгнення. 

Як зазначив експерт в ефірі телеканалу FREEДОМ, Путін хотів би протягом найближчих півроку військовим чином змінити ситуацію на фронті, заволодіти стратегічною ініціативою і десь до середини року зафіксувати те, що йому вдасться.

"Або зберегти, або окупувати нові території, а далі, у зв’язку з тим, що економічна ситуація в Росії катастрофічно погіршуватиметься, це показують усі розрахунки. Тому що після введення нафтогазового ембарго, я сподіваюся, і атомне ембарго теж буде введено, Росія цьогоріч може недоотримати, за мінімальними розрахунками, 100 млрд дол. Це цілий оборонний бюджет російський. Тому друга половина року буде економічно дуже складна для Путіна, і йому потрібно якось, поки є час, ці півроку використати максимально у військовому плані", – пояснив Самусь.

Відео дня

За його словами, зважаючи на ці прогнози, України було б дуже добре провести свою наступальну операцію, зламати плани Путіна і в такий спосіб призвести до того, що російський диктатор до другої половини року буде змушений просто йти з території України і намагатися якось ізолюватися у своєму режимі.

Також Самусь прокоментував нове завдання, яке поставив перед Герасимовим Путін –  захопити Донбас до березня цього року. 

"Я поки не бачу можливості у Путіна за такий короткий термін досягти якихось успіхів. Мені здається, що він продовжує гратися з цими угрупованнями, які рояться навколо нього, намагаючись продемонструвати свою ефективність. Він давав завдання угрупованню Пригожина – Суровікіна. Ми бачили це з жовтня, вони завдавали ракетних ударів масованих і намагалися з використанням ПВК "Вагнер" проломити оборону на Донбасі. Не вийшло. Зараз призначено Герасимова відповідальним за цю операцію, і знову йому ставлять нереальні завдання. Мотивація у Герасимова дуже проста – він повинен змити з себе ганьбу 24 лютого, коли російська армія повністю провалила завдання Путіна. Тому він зараз дає йому останній шанс", – продовжив Самусь.

Водночас експерт зауважив, що це останній шанс російської армії якось використати час – ці кілька місяців до літа.

"І, я думаю, у Герасимова немає шансів цього досягти, і він це розуміє прекрасно. Будуть якісь спроби, можливо, на Донбасі, якогось прогресу досягти, але в стратегічному плані зараз не видно якихось можливостей у Росії досягти результату. Тим паче, що я, наприклад, думав, що за всією логікою вони мали б уже від 1 січня почати масову мобілізацію, якщо вони хочуть якось переломити ситуацію, їм потрібно багато людей – 300-500 тисяч для того, щоб створити угруповання в Білорусі, щоб проломити українську оборону на Донбасі, потрібно багато людей", – додав він.

Самусь наголосив, що Україна отримує від партнерів важке озброєння. Водночас у Росії можливості наростити озброєння немає, високоточних озброєнь немає, сучасних танків і бронетехніки теж немає.

"Тому в них є можливість тільки кількісно завалити фронт "м’ясом", металобрухтом і якось спробувати використати цей часовий лаг, поки ми ще не сформували свій ударний кулак із західним озброєнням і важкою технікою. У Росії є якраз час 2-3 місяці, щоб цим скористатися, але вони знову якось зволікають із мобілізацією, тяжко це пояснити. А без масової мобілізації в них немає ніяких шансів досягти навіть мінімальних успіхів, тим паче окупувати всю Донецьку і Луганську області", – підсумував військовий експерт. 

Призначення Герасимова новим командувачем окупантами

11 січня 2023 року начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова призначено командувачем Об'єднаним угрупуванням російських окупантів в Україні. Раніше цю посаду займав Сергій Суровікін.

Військовий експерт Владислав Селезньов вважає, що призначення новим командувачем російських окупаційних військ в Україні Валерія Герасимова свідчить про те, що Кремль задумав якісь масштабні заходи щодо війни проти нашої країни. Він зазначив, що наразі щонайменше 150 тисяч російських "чмобіків" завершують підготовку на полігонах та навчальних центрах.

Водночас секретар РНБО Олексій Данілов каже, що останні зміни в керівництві російськими військами в Україні свідчать про підготовку до "крайнього ривка" окупантів. За його словами, саме призначення Герасимова говорить про те, що для Кремля це останній дзвоник.

Вас також можуть зацікавити новини: