"Кіборг" розповів про проблеми на фронті / фото 95 окрема десантно-штурмова бригада

Підполковник, командир окремого батальйону спеціального призначення Павло Куриленко, який брав участь у боях за Донецький аеропорт, вважає, що незабаром на фронті може відбутися значне просування російських військ. Це станеться, якщо Україна не отримає нову військову допомогу від Заходу.

Як пише The Telegraph, що ЗСУ стримують прорив фронту лише за допомогою БПЛА від волонтерів, оскільки попередні поставки зброї від союзників закінчуються. Куриленко назвав відсутність озброєння "жахливою". Він додав, що підрозділи на передовій покладаються на пожертвування або самі купують безпілотники.

"Єдине, що заважає прориву Росії на всіх фронтах, — це безпілотники FPV, 90% яких надають волонтери або самі військові підрозділи... Рік тому була "погана ситуація". Сьогодні ситуація зі снарядами і технікою просто жахлива", — сказав "кіборг".

Відео дня

Військовий зазначив, що російські мінометники часто отримують утричі більше ніж бійці ЗСУ. 

"Уявіть собі: на вас йде колона російської техніки. Вони атакують. Якщо ми будемо стріляти по них з міномета, наступного дня у нас будуть одні кулемети, щоб обстрілювати наступну колону танків... З самого початку в 2014 році і до сьогодні ми завжди стикалися з переважаючими силами в піхоті, артилерії та техніці. Я брав участь у битві за Донецький аеропорт… Чув розповіді, що це порівнювали зі Сталінградською битвою. Зараз це виглядає як дитяча сварка, порівняно з тим, що відбувається сьогодні. Я не можу сказати, що росіяни воюють краще чи гірше", - описує бої Куриленко.

На думку бійця, одним із способів подолати чисельну перевагу є краща підготовка. У цій сфері союзники та друзі України добре допомагають, але є один нюанс. 

"Коли ми говоримо про підхід НАТО, це передбачає застосування величезної кількості засобів. Однак це не передбачає сценарію відсутності такої зброї. Тут підхід НАТО не має іншого плану маневру... Коли ми минулого разу були в Авдіївці, там було скинуто 45-70 керованих авіабомб. Жодна дивізія не витримала б стільки атак, якби вона працювала за стандартами НАТО, оскільки доктрина НАТО не [передбачає] копання окопів", – додав військовий.

Прогноз на війну у 2025 році

Прогнози Куриленка на наступний рік похмурі й ґрунтуються на західній допомозі, якої немає або надходить із запізненням.

"Ми піддамося повномасштабному і потужному наступу. Ближче до літа російські війська будуть готові атакувати район на стику Запорізької та Донецької областей і намагатися просунутися в напрямку з Харківської на Полтавську. Після цього бойова лінія буде розширена, а також збільшиться глибина лінії фронту. Ми зможемо розірвати їхні логістичні маршрути, щоб вони не змогли перемогти, навіть переважаючи наші сили. Ця лінія заморозиться по Дніпру, і ми втратимо територію України аж до Дніпра", - підсумував він.

Війна в Україні - останні новини

Інститут вивчення війни в останньому звіті вказував, що РФ наступає одразу на трьох напрямках, щоб скористатись дефіцитом зброї у ЗСУ. Ворог змушує українців перерозподіляти свої оборонні ресурси на полі бою, створюючи таким чином вразливі місця.

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої штурмової бригади Юрій Федоренко зазначив, що росіяни зосередились зараз на захопленні Часового Яру

"Що стосується Богданівки, Іванівського – там бої йдуть за кожен будинок, кожну вулицю. І інколи так буває, що противник витис Сили оборони, зайняв ті чи інші позиції. Сили оборони накопичили можливості, витіснили противника і поновили стан та положення", - розповів він.

Вас також можуть зацікавити новини: