Країни ЄС закуплять боєприпаси для України / фото REUTERS

Сім країн Євросоюзу закуплять боєприпаси для забезпечення України артилерійськими снарядами та поповнення власних виснажених запасів цих снарядів.

Як пише агентство Reuters, схема була розроблена в рамках плану вартістю 2 млрд євро, запущеного в березні. Його мета - поставити ЗСУ мільйон артилерійських снарядів і ракет протягом року. Видання відзначило, що деякі офіційні особи і дипломати скептично поставилися до наміченої мети, проте ця ініціатива стала серйозним кроком на шляху посилення ролі ЄС в оборонній і військовій сфері. 

"Сім держав-членів вже розмістили замовлення на 155-мм снаряди в рамках прискореної процедури EDA", - сказано в повідомленні Європейського оборонного агентства (EDA).

Відео дня

При цьому в EDA відмовилися назвати ці сім країн, заявивши, що кожен уряд повинен сам оголосити про замовлення. У відповідь на запит Reuters Міноборони Литви підтвердило, що воно входить до числа цих країн.

EDA також відмовилося назвати вартість і кількість замовлень, пославшись на те, що ця інформація є конфіденційною. Однак у повідомленні зазначено, що йдеться як про постачання 155-мм артилерійських снарядів, так і про постачання компонентів до них.

У повідомленні говориться, що ці снаряди використовуються в чотирьох "сучасних артилерійських установках, вироблених в Європі... і найбільш часто використовувані ЗСУ", таких як французька CAESAR, польська Krab, німецька PzH2000 і словацька Zuzana С/2000.

В EDA також відзначили, що "в найближчі місяці можуть з'явитися додаткові замовлення для поповнення національних запасів".

Допомога ЄС Україні

ЗСУ дуже необхідні боєприпаси. Потреба в них особливо помітна в ході контрнаступу ЗСУ. Країни ЄС всіляко допомагають Києву подолати нестачу боєприпасів. Так, Франція заявила, що подвоїть поставку Україні 155-мм снарядів – до 2 тис. снарядів на місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: