ВКС Росії провалили своє головне завдання у війні / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

Російська військова авіація так і не змогла виконати своє головне завдання у війні проти України – здобути панування у повітрі, але зазнала важких втрат. Про це йдеться в аналітичній довідці Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), котрий є укладачем авторитетного довідника The Military Balance.

"Російські військово-повітряні сили продемонстрували слабкі результати у війні Москви проти України, зазнавши значних втрат деяких ключових літаків. Між ворогами залишається паритет у повітрі, а не перевага в повітрі, і це ситуація, яку Україна має підтримувати", – йдеться у публікації.

IISS зазначає, що російські Військово-космічні сили (ВКС) не змогли завоювати контроль неба попри свою тотальну чисельну перевагу над Повітряними силами ЗСУ не тому, що були бездіяльними, а тому що були неефективними.

Відео дня

Від початку повномасштабного вторгнення Росія втратила близько 40% ударних вертольотів Ка-52, а також значну частину своїх Мі-35 і Мі-28. Парк вертольотів радіоелектронної боротьби Мі-8МТПР-1 скоротився принаймні на 20%. Знищення літака дальнього радіовиявлення А-50 і пошкодження командно-штабного літака Іл-22М також стало ударом по оперативній спроможності і моральному стану ВКС. 

Аби зменшити втрати, але зберегти хоч якийсь вплив на ситуацію на фронті, російська авіація все більше покладається дистанційну зброю. Так, росіяни все частіше використовують літаки Су-34 для скидання плануючих авіабомб, які можна випускати з більшої дистанції, щоб уникнути українських наземних ППО малої дальності.

Також росіяни використовують цей літак для ударів керованими ракетами "повітря-земля" Х-59. Аналогічно ударні вертольоти Ка-52М та Мі-28НМ зараз використовують ракети класу "повітря-поверхня" ЛМУР, які дозволяють їм вражати цілі на більшій відстані, не наближаючись безпосередньо до лінії фронту.

Ситуація на фронті: останні новини

Як писав УНІАН, за даними німецького видання Bild, росіяни перерізали залізницю в самій Авдіївці. До головної транспортної артерії ЗСУ залишилось близько 700 метрів. 

Також ми розповідали, що українські воїни досягли успіхів у Кринках на лівобережжі Херсонської області. Це підтверджується геолокованими кадрами, що з’явилися в мережі.

Вас також можуть зацікавити новини: