Гетьман оцінив ситуацію на Харківщині / колаж УНІАН, фото DeepState, скріншот з відео

У Харківській області російські загарбники дещо зменшили темпи атак і, ймовірно, далі ворог готуватиметься до подальших наступальних дій. Про це заявив військовий аналітик, ветеран російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман.

"Росіяни створили на Харківщині два плацдарми в глибину приблизно на п’ять-сім км, у ширину — 13-15 км. Це плацдарми для наступальних дій бригади. Одна бригада наступає по фронту на 10-15 км. І ось зараз є у противника для двох бригад там плацдарми. Якщо їх з’єднати, це буде вже плацдарм по лінії фронту до 40 км. На цій відстані може наступати дивізія. Зараз там перебуває 18-та російська дивізія. Першу фазу, створення цих плацдармів, росіяни виконали. Виконали не так, як їм хотілося, а так, як ми їм дозволили", – розповів він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Гетьман зазначив, що у створенні цих плацдармів окупанти задіяли біля 15% своїх сил і засобів, які там перебували. За його словами, ворожа армія зазнала великих втрат, проте вони не є критичними для РФ.  

Відео дня

"Тому там є можливості у них пробувати, принаймні, проводити наступальні дії в бік Харкова. Однак угруповання, чисельність якого на даний момент налічує 40-50 тис. живої сили, не здатне ані оточити, ані захопити таке велике місто. І росіяни це прекрасно розуміють. У реальності у них, напевно, таких планів і немає", – продовжив ветеран. 

Він наголосив, що завдання окупантів полягає в тому, щоб підібратися ближче до Харкова і бити по місту зі ствольної артилерії. Ворогу хотілося б підійти на відстань 10-15 км чи навіть 5 км, каже Гетьман. 

Проте реалізувати такі плани росіянам не вдасться. Ворогу стануть на заваді лінії оборони ЗСУ, які там зведені, вважає ветеран.

"Приїжджав туди президент України, там проводилася Ставка верховного головнокомандувача ЗСУ, звітували керівники відповідних військово-цивільних адміністрацій. За їхніми даними, фортифікації побудовані досить серйозні, й шанси росіян підійти до Харкова – мінімальні", – констатував він. 

Війна в Україні: важливі новини

Російські окупанти не полишають спроб просунутися біля Часового Яру Донецької області. Загарбники посилили штурми з застосуванням механізованої складової, застосовують танки й ББМ, розповів начальник пресслужби 26-ї артилерької бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича Олег Калашніков.

На південному фронті спостерігається загострення. начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що ворог збільшив кількість штурмів. Ситуація у зоні відповідальності Сил оборони півдня достатньо складна.

Вас також можуть зацікавити новини: