Генерал розповів, що потрібно Україні для захисту від Росії / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Щоб у майбутньому захиститися від Росії, Україні необхідно не тільки домогтися поразки армії РФ, але і створити умови безпеки.

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Ігор Романенко в інтерв'ю "Обозревателю" назвав два варіанти.

"Ми повинні бути у союзі, який під час нападу на нашу країну буде разом з нами воювати. Причому, до складу цього союзу повинні входити ядерні держави. Оскільки західні країни вже раз нас обдурили з Будапештським меморандумом, ми відмовилися від ядерного статусу. Тому для нас перспектива на найближчий час з точки зору забезпечення безпеки - це союз, у першу чергу, з американцями на зразок того, який вони уклали з Фінляндією і Швецією, поки ці країни не входили до складу НАТО", - зазначив він.

На думку генерала, якщо Україна не вступить у подібний союз, залишається ще один варіант - відновлення ядерного статусу:

"Для початку можна організувати консультації по Будапештському меморандуму. Ми не будемо вступати в НАТО або в інший військовий союз, будемо битися до останнього, але у нас має бути ядерна зброя. Ми цього не хочемо, але безпека вимагає такого підходу. До того часу, коли ми закінчимо бойові дії, повинен бути укладений союз з США та іншими союзниками, де будуть гарантії, що нас будуть захищати аж до застосування ядерної зброї".

Війна в Україні - актуальні новини

Нагадаємо, як повідомив речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов, контрнаступ українських сил триває зараз на Бердянському та Бахмутському напрямках.

За оновленими даними, на 15 червня загальні Бойові втрати Росії в Україні попередньо складають 217910 чоловік особового складу, за минулу добу українські бійці ліквідували 580 окупантів.