Олена Риж поділилася думками про мобілізацію в Україні / фото instagram.com/olena_ivanenko_rij

В українському суспільстві гуляє страх, що й призвело до активних дискусій довкола мобілізації. Таку думку висловила військова штурмової роти 47-ї ОМБр "Маґура" Олена Риж (Іваненко).

"Зараз вже не втома гуляє в суспільстві, а страх. Страх, що це затягується. Страх нерозуміння. Страх втратити життя. Страх бути мобілізованим. Страх, якщо жінка, що буде мобілізований чоловік. Цих страхів багато і люди не вміють з ними працювати. Вони віддаються потоку, як гірська річка, і починають плисти. Втрачають сили зупинитися і сказати: "А чого я насправді боюся?" Якщо боюся, що піду служити – слухайте, ну йти на службу – це необов'язково бути піхотинцем і штурмовиком. Вже так багато військових про це говорять, що й глухі це могли б вже почути", – сказала вона в інтервʼю "Суспільному".

На думку військової, саме зі страхом повʼязана активізація дискусій щодо мобілізації в Україні. 

Відео дня

"Мені б хотілося, щоб серед нас було трошки більше сміливих. Я за те, щоб ми, прокидаючись, дивилися в дзеркало не тільки з точки зору: чи заплили у мене очі від сну? А щоб задавали собі питання: хто ти, що ти проживаєш, що з тобою відбувається? І могли змінювати себе. Коли чуємо, що винен правий, лівий, президент, держава, депутати, їхні діти, поліція — це відмовка. Бо, якщо запитати у цих людей: "Що ти відчуваєш насправді?", впевнена, 99,9% бояться самі собі відповісти, що це страх", – пояснила Олена Риж.

Військова розповіла, що є люди, які змінили своє військове положення після першого бою. Вони перейшли на інші посади.  

"Чи я засуджую їх? Ні, ми не можемо контролювати емоції. Іноді страх так захоплює, що ми не можемо з ним справитись. Є які кажуть: "Я настільки боюсь, що не готовий більше туди йти". У мене до такої людини є повага. Я завжди обіймуся з нею. Попри те, що він в тилу, а я в окопах. А є люди, які кажуть, мовляв, та вони посилають на м'ясний штурм, я не готовий з ними воювати! Ну це ж неправда. Чи є питання до командування? Можуть бути. Але питання ж не в цьому. Ці люди бояться навіть собі признатися, що відбувається це виключно через їхній страх. Цивільні зараз проходять той самий шлях. Вони бояться. І бояться собі признатися в цьому. Тому знаходять, кого звинуватити", – резюмувала вона.

Мобілізація в Україні: інші новини

Військовий оглядач і полковник у відставці Сергій Грабський вважає, що процес мобілізації в Україні буде жорстким. За його словами, страх – це нормальний стан людини, але кожен має бути зацікавленим у військовий підготовці.

Водночас депутатка Верховної Ради України від партії "Голос" Інна Совсун висловилася на підтримку мобілізації жінок. Вона наголосивла, що в українській Конституції не прописано, що захищати державу мають тільки чоловіки.

Вас також можуть зацікавити новини: