Експерт анонсував жорстку мобілізацію в Україні / колаж УНІАН, фото УНІАН

Процес мобілізації в Україні буде жорстким та незручним. Про це в коментарі Hromadske заявив військовий оглядач і полковник у відставці Сергій Грабський.

"Зараз усім треба усвідомити, що мобілізація не буде "лагідною" та зручною. Як то кажуть, "рожевих поні" не буде. Буде дуже незручна, сувора і жорстка мобілізація. Іншої бути не може", – вказав військовий.

За його словами, проблема відсутності мотивації не лежить на поверхні. Це наслідки багаторічного наративу українських політиків про те, що потрібно мати контрактну армію. У свідомості багатьох українців вкорінились позиції "це не моя справа" і "знайдуться ідіоти, які будуть служити".

Відео дня

Також він вказав, що проблема з мобілізацією – відповідальність усього суспільства. Страх – це нормальний стан людини, але кожен має бути зацікавленим у військовий підготовці.

"Як би зараз наші політики не гралися з тими законопроектами, внаслідок нашої інфантильної, безвідповідальної (причому нашої, тотально нашої) політики ми будемо платити страшну ціну за те, що робили останні 30 років. По-іншому ніяк не буде, у нас інших людей немає", – додав Грабський.

Він підкреслив, що законодавці банально "очкують перед цією мобілізацією". Бо розуміють, що іншого вибору не буде. Але, за словами експерта, треба було думати раніше.

Потрібно було готуватись ще з 2014 року і розуміти, що війна надовго. РФ почала танути, але цей процес може бути дуже тривалим.

Посилення мобілізації в Україні

У Верховній Раді України очікують, що новий законопроект щодо мобілізації буде збалансований та більш сфокусований на мотиваційній частині для тих, хто має бути мобілізований.

Водночас уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів, які правки можуть внести в законопроекту про мобілізацію. За його словами, повноваження ТЦК не можна розширювати.

Вас також можуть зацікавити новини: