Військовий експерт Олександр Мусієнко / фото facebook.com/musiienkoua

Військовий експерт Олександр Мусієнко: Путін стрімко втрачає контроль, припинивши війну, він втратить і владу

17:00, 03.11.2022
17 хв. Інтерв'ю

Військовий експерт Олександр Мусієнко в інтерв'ю УНІАН розповів про нові балістичні ракети РФ від Ірану, долю українського безпілотника і реальну ситуацію з мобілізацією на території Росії.

"Бункерний" знову виголосив промову, де заявив, що обстріл інфраструктури великих міст України - це частково відповідь за Севастополь. Але ми з вами знаємо, що подібні атаки готуються не два дні. 

Звичайно. Я хочу нагадати, що 10 жовтня, коли був обстріл України, це було після вибуху на Кримському мосту. За два дні Російський Слідчий комітет провів розслідування, вийшов нібито на керівника української військової розвідки і сказав, що це все вони підлаштували. Почалися обстріли, які росіяни хотіли прив'язати до відповіді за Кримський міст. Але це все не влаштовується так швидко, це планується заздалегідь.

Після успішного контрнаступу українських військ на харківському напрямку проходив саміт Шанхайської організації співробітництва в Самарканді. Там був Путін. Буквально в ці ж дні були обстріли великої електростанції під Харковом і гідротехнічних споруд в Кривому Розі. У Путіна запитали про те, як він реагуватиме на відступ російських військ у Харківській області, на що він відповів: "Ми вже відправили певні сигнали. Далі буде ще". Все стало зрозуміло. Він публічно про це сказав. Це було ще до жовтня і це готувалося ретельно. Потім прийшов Суровікін, який брав участь в нанесенні страшних бомбових ударів по території Сирії. Я думаю, що він захотів вислужитися і показати, що його підхід краще, ніж у попередників. Очевидно, вони готувалися тижнями. Потрібно було перекидання боєприпасів, підготовка літаків, планів, координат і так далі. За один день це не робиться. 

Масовані удари по Україні - картинка "успіху" для російського глядача

31 жовтня територією України було випущено 50 ракет різного калібру. 44 ракети збило ППО. Як пишуть різні джерела, це близько 700 мільйонів доларів. Щоб що? Щоб хоч щось потрапило? 

Вони бачать, що після їхнього відступу в Харківській області, після декількох місяців безуспішного штурму Бахмута і Авдіївки, після безуспішних спроб стримувати наступ українських військ в районі Сватово-Кремінної і правого берега Херсонської області їм необхідно хоч щось показати всередині. Вони вважають, що цим вони намагаються зламати український опір. Тому удари зараз наносяться саме по енергетичних об'єктах. 

До цього були хвилі схожих ударів. Десь на початку червня був ракетний терор об'єктів транспортної інфраструктури, вони підривали залізничні мости, підстанції і так далі. Нічого не вийшло. Все з транспортом нормально і залізниця працює. Раніше наносилися інтенсивні удари по нафтобазах і нафтопереробних заводах. Так, це доставило певні незручності і на деякий час створило дефіцит, але проблему вирішили. Зараз у них наступна хвиля - це об'єкти енергетичної інфраструктури. Розрахунок на те, що напередодні зими потрібно доставити мирному населенню якомога більше проблем і спровокувати хвилю критики з боку українського народу проти уряду. Але це так не працює, тому що росіяни дуже сильно помилилися у своїй оцінці суспільно-політичних настроїв в Україні. 

Є цікавий факт щодо кількості обстрілів.

Якщо порахувати, то 10 жовтня було випущено 83 ракети. Це не враховуючи ракет С-300, якими обстріляли Запоріжжя, Миколаїв і Харків і не враховуючи дрони-камікадзе. 17 жовтня було вже менше ракет. Зараз ми побачили близько 50-ти. Можемо констатувати, що у них не вистачає ресурсів, щоб тижнями безперервно проводити масовані ракетні обстріли. 

Результати обстрілу Києва 10 жовтня 2022 / фото НПУ

Буданов говорив, що вони можуть ще в Ірану закупити балістичні ракети "земля-земля". Це може по нас сильно вдарити, тому що ППО складно їх збивати. Що з цими ракетами? Чи продасть їй Іран балістичні ракети або санкції пригальмують цю угоду?

Аналоги цих ракет в Росії - це"Іскандер". Це балістичні ракети, якими РФ дуже інтенсивно обстрілювала територію України в кінці лютого, в березні і в квітні. Станом на зараз вони практично не використовуються. Є розрахунки, які свідчать, що таких ракет на озброєнні у РФ залишилося близько 35-40%. А 30% - це так званий недоторканний запас. 

Особливість "Іскандера" в тому, що він здатний нести тактичні ядерні заряди. Враховуючи всі погрози і ядерний шантаж, вони їх бережуть. З їх виробництвом виникли труднощі через санкції, так як використовувалися західні комплектуючі. Плюс мобілізація посилила все, оскільки вони забрали людей з оборонних підприємств. Зараз я дивився статистику, і в Нижегородській області 12 тисяч вакансій на підприємства, що працюють у сфері військово-промислового комплексу. 

Оперативно-тактичний комплекс "Іскандер" / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Іран, перебуваючи під санкціями Ради Безпеки ООН, зумів просунутися, провести випробування і прийняти на озброєння два типи балістичних ракет дальністю 300 і 700 км. 700 км - це точно далі "Іскандера". Недооцінювати загрози цих ракет не варто. В Україні готуються до того, щоб їм протидіяти. Дійсно, балістичну ракету важче перехоплювати засобом протиповітряної оборони, тому це буде доставляти додаткове навантаження на наші системи. Комплексно це збільшує ризики для українських міст, тому що РФ отримає додаткові кошти для ведення ракетного терору.

Опитування громадської думки, які проходили в Ірані, свідчать про те, що більшість населення налаштована проти збільшення військово-технічного співробітництва з Росією. Але поки влада там така, яка вона є, вона приймає ці рішення і вплинути на них досить важко. Санкції, як ми бачимо, не змогли вплинути на виробництво безпілотників і ракет. Навряд вони зможуть призупинити поставку цього озброєння в Росію. Могла б допомогти зміна влади в самому Ірані або нанесення ударів по об'єктах військово-промислового комплексу. 

Укроборонпром анонсував український безпілотник, який в народі навіть назвали "літаючим Хаймарсом". Якось це все "заглохло". Чи відомо вам щось про ці розробки? Чи є перспектива?

Є у нас цікаві розробки, які орієнтовані на перехоплення "Шахедів". Я думаю, незабаром вони будуть презентовані. Це має статися якомога швидше, тому що часу у нас практично немає. 

Плани російського командування в напрямку Херсона

Віталій Кім прокоментував обстріл Миколаєва 1 листопада. Загинула одна жінка. Він розповів у двох словах про те, що відбувається в напрямку Херсона: окупанти масовано виселяють людей зі своїх будинків, мінують, поширюють чутки про обстріли, самі готуються обстрілювати. Схоже на те, що вони збираються залишитися там надовго. 

У російського командування там два плани. Перший план - до зими стримувати контрнаступ української армії. Вони для цього кидають туди всі ресурси. Другий сценарій - якщо вони побачать, що ресурсів для оборони Херсона недостатньо, спробують забезпечити відхід, вивезти якомога більше техніки і озброєння. Судячи з усього, вони поки що дотримуються першого сценарію, але їм важко. Виведення на лівий берег певної кількості сил і окупаційних адміністрацій все ж відбувається. Також відбувається створення оборонних укріплень на Лівому березі по Дніпру.

Що стосується мобілізованих, то ми дійсно бачимо, що цих людей розселяють по домівках українських громадян. Зрозуміло, що нікого не питають. Немає ж умов, щоб їх десь розмістити, тому направляють по домівках. Ми навіть бачили, що деякі жили на фермах. 

На що налаштовуватися мирному населенню, яке залишилося в Херсоні? Ми говоримо не про колаборантів, а про тих, хто чекає на звільнення і прихід України. Як виживати в цих умовах?

Важко. На прикладах тих міст і сіл, які деокупує українська армія, ми бачимо що залишають окупанти. Руйнування, братські могили, загиблі, люди, яких катували. Зараз в Харківській області є багато характерних прикладів, коли в камерах робили тортурні, ходили по домівках, намагалися знайти українських активістів і так далі. Людям потрібно розуміти, що про них ніхто не забув. В Україні на неокупованій частині робляться всі заходи для того, щоб деокупувати ці території. Російські рішення про незаконну анексію ніхто визнавати не буде. Це чіткі позиції. Їм важливо запастися терпінням і убезпечити себе наскільки це можливо. Якщо є можливість виїхати, звичайно, потрібно виїжджати. Але якщо це неможливо, потрібно сконцентруватися на тому, щоб вижити. Важливо не вступати в зв'язок з окупаційною владою і колаборантами, не вестися на їхню пропаганду і дочекатися на звільнення. Іншого виходу тут немає.

Що ви порадите робити тим українцям, які опинилися в тимчасово окупованому Криму або на території Росії не по своїй волі? Це ж депортація чистої води.

Я знаю історії, коли люди проїхали через Крим. З одного боку їм пропонують там залишатися, а з іншого боку ніяких умов для цього не створюють. Це ж окупанти лише розповідають: "Ми вам створимо умови". Люди просто шукали можливість як просунутися далі і виїжджали через Естонію, наприклад. Громадян України там випускають. 

Я допускаю, що є люди, у яких умови так склалися, що вони змушені бути в Криму або їхати кудись в Ростовську область. Я впевнений, що як тільки у них з'явиться можливість, вони будуть повертатися. 

Чорноморський флот Росії неефективний на 70% 

Щодо того, що сталося в Севастополі, що саме постраждало? Чи справді 70% Чорноморського флоту зараз виведено з ладу?

Спочатку потрібно розібратися в тому, для чого існує флот і які завдання він повинен виконувати. Флот існує в першу чергу для того, щоб захистити узбережжя своєї держави. Друге - під час якогось конфлікту або війни використовувати свої ресурси для морської блокади противника і його інфраструктури. Третє - для можливості висадки десанту з моря на узбережжі ворога. Що з цього всього може здійснити Росія? Вони можуть тільки продовжувати обстріли "калібрами" з Чорного моря. 31 жовтня ракет "Калібр" не було, тобто з Чорного моря вони пусків не проводили. Чи може Росія висадити десант? Вони від цих планів відмовилися, оскільки в України з'явилися протикорабельні ракети і їхні десантні кораблі підуть на дно. Чи можуть вони обстріляти узбережжя зі своєї артилерії? Ні. Вони можуть влаштувати блокаду в районі берегової лінії? Сумнівно. Тому до берегів України і не підходять. Чи може Росія гарантувати безпеку своїх кораблів і суден в районі Севастополя? Сумнівно. Особливо після того, що сталося в суботу, і після нанесення ударів по аеродрому в Саки. Росія тоді відвела частину своїх кораблів і літаків до Новоросійська. Вони реально побоювалися. Тому зараз вся могутність і велич Чорноморського флоту зводиться до того, що вони можуть тільки маневрувати і обстрілювати територію України ракетами "Калібр", поки ті не закінчилися. 

Чорноморський флот РФ / фото УНІАН

З "ображеної пісочниці" послідувала заява про те, що зернові домовленості дотримуватися не будуть, на що Ердоган сказав: "Те, що ви так думаєте - ваші проблеми. Домовлялися значить домовлялися". Україна, ООН і Туреччина домовилися про прохід 14 кораблів. Чи зможе Росія якось перешкодити, якщо ООН і Туреччина вирішили продовжувати експорт українського зерна? 

Україна продемонструвала себе як партнера, який готовий виконувати свої зобов'язання. Я хочу нагадати, що в момент, коли почала діяти зернова угода, Росія обстріляла Одеський порт. 

Росії дали зрозуміти, що якщо вона не хоче брати участь в зерновій угоді, то будуть шукати інші способи. І ось вже Міністр оборони Туреччини заявив про те, що ситуація в Україні не повинна впливати на цю угоду. З боку РФ це ще один з елементів шантажу. 

На що може далі піти Росія? Чи може вона обстріляти судна, на яких вивозять зерно? 

Не можна сказати, що таких ризиків не існує взагалі. Але мені здається, поки одним з гарантів виконання зернової угоди є Туреччина, Росія на це не наважиться. 

Фіни заявили, що готові поставити на своїх кордонах з Росією ядерну зброю в разі вступу в НАТО. У Польщі про "ядерку" говорять. Виходить, Путін всіх шантажував цією зброєю, а тепер може отримати на своїх кордонах ядерний потенціал? Догрався? 

Це відповідна реакція на залякування з боку Росії, на шантаж, постійні конфронтації і провокації з боку Кремля. Буквально днями авторитетне німецьке видання Spiegel написало про те, що Росія розглядала можливість нанесення тактичного ядерного удару і по Німеччині. Їх ракети в Калінінграді - це теж загроза, тому Захід відповідає і вдається до контрдій. 

Я хочу нагадати про те, звідки взагалі з'явилися заяви президента Польщі про можливість розміщення американської ядерної зброї на їх території. Вони з'явилися після того, як Лукашенко з Путіним обговорювали можливість розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі. Це все відповідні дії. Це механізми стримування, які повинні давати сигнали Кремлю про те, що використання тактичної ядерної зброї матиме серйозні далекосяжні наслідки. 

Не можу не запитати про навчання на кордоні Румунії та України за участю американських військових. На що вони натякають? 

По-перше, ці навчання про те, що НАТО гарантує захист своїх кордонів. По-друге, вони дуже уважно спостерігають за ситуацією в Україні. Конфронтація триває і Путін постійно намагається розширити її. Ми бачимо, що сюди вже певним чином підключається і Молдова. Це відбувалося ще в травні-червні, коли були провокації на території невизнаного Придністров'я. Намагалися звинуватити Україну. Тоді були ознаки втягування Придністров'я у війну і навіть перенесення бойових дій на територію Молдови. А там Румунія, а там уже НАТО. Вони дуже пильно стежать за цим, реагують і готуються. Якщо буде продовження конфлікту, вони можуть втрутитися. 

До речі, дві ракети пролетіло над територією Молдови. Уламки однієї з ракет впали на їх територію. Молдова якийсь час мовчала, а потім оголосила персоною нон грата представника російського посольства. Це все, що може зробити зараз Молдова?

Добре, що хоч так сталося. Вони не залишили цей інцидент без уваги і засудили в своїй заяві дії Росії. Плюс вислали співробітника дипломатичної місії. Це сигнал, що вони не відмовчуються. 

Україна починає роботу з підписання декларації з усіма членами НАТО. Володимир Зеленський повідомив, що декларація, яку він підписав з прем'єр-міністром Чехії, містить конкретний напрямок нашої співпраці для імплементації стандартів НАТО в Україні. Що це означає?

Як відомо, наш курс в НАТО залишається незмінним. Ми подали заявку. Відповідно, ми нарощуємо співпрацю. За військовими стандартами вже зроблено дуже багато. Зараз ми фактично на шляху важливого дипломатичного процесу з кожною країною-учасницею Альянсу, де ми просимо підтримки нашого майбутнього членства в НАТО. Вони стосуються і ЄС. Дані декларації - продовження інтеграції України до Північноатлантичного альянсу. 

Американські військові зараз проводять виїзні перевірки зброї в Україні. Представник Міністерства оборони США каже, що було проведено вже кілька таких перевірок там, де дозволяють умови безпеки. За його словами, українські офіційні особи прозорі щодо розподілу зброї і підтримують ці перевірки. Що це за перевірки і чому вони виникли?

Вони виникли, щоб зняти будь-які спекуляції щодо того, що Україна може не за призначенням використовувати поставлену зброю. До речі, це була ініціатива України. Саме ми запропонували західним партнерам вести контроль за поширенням допомоги та її використанням. США створили окрему структуру, яка це контролює. Ця прозорість, підзвітність, чесність і відкритість перед нашими партнерами.

Хотілося б поговорити про "гризню" з генералами РФ. Була історія з Лапіним. То його звільнили, то не звільнили. Пригожин нещодавно заявив, що Зеленський якось добре виглядає. Що там зараз відбувається? Складається враження, що Путін там тільки як прес-секретар виступає. 

Путін намагався всі ці роки вибудовувати потужну централізовану систему, як він думав. Зараз вона дає збої на різних етапах. Наприклад, глава Башкортостану висловив своє невдоволення мобілізацією, тому що забрали дитячого нейрохірурга з лікарні в армію, хоча він би міг проводити операції.

Путін втрачає контроль, тому що він одержимий війною як способом зберегти владу. Він одержимий конфронтацією із Заходом. Путін не справляється з внутрішнім контролем, і на тлі цього виходять діячі як Пригожин, Кадиров.

Зараз Гіркін формує свій озброєний батальйон. Ці люди відкрито показують своє невдоволення. Пригожин знімає ролики і показує, що Міноборони погано забезпечує бійців. Це означає, що у Пригожина і йому подібних є амбіції Шукати опори на майбутнє. Зараз він шукає опору у військових, як більшовики шукали пригноблений клас, якому вони готові допомогти - робітники, селяни і військові. Військові, яким набридли поразки в Першій світовій війні, пішли в результаті на Петроград. Пригожин формує свою основу з таких же незадоволених людей. Він критикує Шойгу, Міноборони та інших, а йому ніхто нічого не може сказати.

Путін вже не виглядає настільки сильним. Війна затягнулася. Яка "спеціальна військова операція" триває стільки часу? Успіхів немає. Він не може це закінчити, бо тоді він відразу втрачає владу. 

Шойгу нещодавно заявив, що мобілізація Закінчилася. Це правда чи лише слова? 

Як вона може закінчитися, якщо указ президента Росії не втратив свою силу? Путін виступає і говорить: "Все, мобілізаційні заходи припинені!" Але він виступає в ролі царя, який і є закон. Справа в тому, що в указі про проведення мобілізації не вказані терміни. Це все маніпуляції. Поки не буде указу про припинення, мобілізаційні заходи діють.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся